Фото: Facebook-сторінка Наталії Антонюк

Помер через два дні після візиту ТЦК: у Хмельницькому розгорівся гучний скандал

Співробітники територіального центру комплектування доставили 41-річного Андрія Панасюка у Хмельницький обласний військкомат. А через два дні після цього чоловік помер у лікарні.

Про це повідомила названа мати Андрія Панасюка Наталія Кушлак (Антонюк), пише "Суспільне". За словами жінки, Андрій не міг воювати через хворобу і навіть не служив в армії. 

"І тут його, як якогось злочинця, скрутили, запхали до автомобіля і завезли до ТЦК, де знущалися і принижували", — сказала пані Наталія.

Мати Андрія стверджує, що чоловік вранці пішов до магазину і після цього не виходив на зв'язок.

"Ми не могли зрозуміти, де він подівся, бо ж сказав дружині, що зараз повернеться. Уже ближче до обіду Андрій таки взяв слухавку, сказав, що він у військкоматі..., що його сюди привезли та утримують, не випускають. Поскаржився, що у нього піднявся тиск і він дуже погано почувається, що просив надати йому допомогу, але йому, за його словами, сказали, що під Авдіївкою допоможуть", — заявляє мати померлого.

Жінка також повідомила, що у приміщенні ТЦК Андрій Панасюк пройшов військово-лікарську комісію. Там йому дали направлення на огляд лікарів кардіологічного диспансеру, де мали дати свій висновок про стан здоров'я чоловіка.

"Він мав іти до кардіодиспансеру наступного дня, на 09:00, але тоді він вже був у Хмельницькій міській лікарні, де лікарі боролися за його життя", — каже Наталія Кушлак.

За інформацією жінки, Андрія Панасюка випустили з міського ТЦК близько 16:00 у передінсультному стані. Ніхто з працівників військкомату не викликав до нього "швидку", хоч у чоловіка вже були всі ознаки — втрата координації рухів та незв'язна мова.

"Андрій ще якимось дивом з тиском 220/189 зміг дістатися додому. І вже вдома, на очах дружини, просто впав. Викликали "швидку", проте час був втрачений — у "швидкій" Андрій впав у кому", — зазначає мати померлого.

Жінка запевнила, що лікарі Хмельницької міської лікарні протягом двох діб боролися за життя її сина. Вже в ніч на 28 березня медики зробили термінову нейрохірургічну операцію, але "ураження головного мозку виявилися несумісними з життям". Похорон Андрія Панасюка відбувся 31 березня.

Андрій Панасюк помер у лікарні після візиту хмельницького ТЦК

Скріншот зі сторінки у Facebook Наталії Антонюк

Як відреагували у ТЦК

На своїй сторінці в Facebook Хмельницький обласний ТЦК та СП зробив офіційну заяву щодо смерті Андрія Панасюка. Там заявили, що чоловіку вручили повістку "для уточнення військово-облікових даних і проходження ВЛК", адже підстав на відстрочку він не мав і перебував у розшуку.

"Однак під час проходження ВЛК у громадянина було виявлено захворювання. Враховуючи це, його направлено на дообстеження до медичного закладу", — йдеться у заяві ТЦК.

Представники військкомату запевняють, що погіршення стану здоров’я чоловіка та смерть відбулися вже в медичному закладі під час дообстеження.

"Відтак інформація, яка розповсюджується в соцмережах про ігнорування скарг громадянина на стан здоров'я — не відповідає дійсності. Як і про фізичний вплив чи погрози з боку військовослужбовців територіального центру комплектування", — додали в ТЦК.

Реакція Хмельницького ТЦК на смерть Андрія Панасюка

Скріншот зі сторінки в Facebook Хмельницького обласного ТЦК та СП

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що порушення прав людини не повинні відбуватися під час мобілізаційних кампаній. Зокрема, працівники територіальних центрів комплектування не мають права перевіряти документи у громадян і силою затримувати військовозобов’язаних чоловіків просто посеред вулиці.

Нагадаємо, у Закарпатському обласному територіальному центрі комплектування, де 14 березня чоловік намагався накласти на себе руки, заявили про неадекватну поведінку постраждалого. Такий стан міг бути викликаний вживанням наркотичних препаратів або речовин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.04.2024 23:56