Фото: Василь Овчарук / соцмережі

Помер голова кримської організації "Конгресу українських націоналістів" Василь Овчарук: що відомо про діяча

У четвер, 12 вересня, на 73 році життя помер глава Кримської організації Конгресу Українських Націоналістів (КУН), уродженець Хмельницької області Василь Овчарук. Він боровся з важкою хворобою.

Про це на сторінці в Facebook повідомив голова Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь.

"Для нашого побратима Василя Овчарука було за честь гордо підіймати червоно-чорний бандерівський стяг над Кримським півостровом і нести ідеї українського націоналізму кримчанам. Він справжній боєць, український лицар, який нічого не шкодував задля віри в Бога та України", — написав він у соцмережі.

Відомо, що церемонія прощання відбудеться 13 вересня о 14:00 у місті Славута Хмельницької області за адресою вулиця Здоров'я, 3.

Що відомо про Василя Овчарука

Василь Овчарук родом із села Сохужинці Хмельницької області. Ще у 1978 році він переїхав до Криму, працював у Сімферопольській середній школі №38. Був учасником ліквідації аварії на ЧАЕС. З 1991 року став членом Всеукраїнського товариства "Просвіта".

У 90-х приєднався до Конгресу Українських Націоналістів, а 2002 року очолив кримське відділення організації. Весною 2014 року Овчарук відкрито заявив про свою незгоду з російською окупацією, виходив на акції протесту, чергував біля заблокованих українських військових частин у Криму.

Щоб уникнути арешту, того ж року переїхав до Києва, а згодом — до міста Славута Хмельницької області. У наступні роки Овчарук займався волонтерською діяльністю, працював у школах, брав участь в акціях переселенців, підтримував зв'язки із кримчанами.

Нагадаємо, у червні у віці 68 років у Варшаві помер український громадський і політичний діяч Стефан Романів. Він був першим заступником президента Світового конгресу українців, головою комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу та головою проводу Організації українських націоналістів.

Раніше повідомлялось, що 16 квітня помер відомий публіцист та громадський діяч Дмитро Капранов. Його життя обірвалося у віці 56 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.09.2024 14:29