Стефан Романів. Джерело: Союз українських організацій в Австралії

У Польщі помер один із керівників Світового конгресу українців

У віці 68 років у Варшаві помер український громадський і політичний діяч Стефан Романів. Він був першим заступником президента Світового конгресу українців, головою комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу та головою проводу Організації українських націоналістів.

Про це повідомили в Спілці Української Молоді (СУМ), учасником і очільником якої був Романів. Також він був офіційним представником Торгово-промислової палати України в Австралії.

У Союзі українських організацій в Австралії уточнили, що, повертаючись додому до Австралії після участі в конференції в Литві, Романів знепритомнів у Варшаві два дні тому. Його негайно доставили до лікарні.

Стефан Романів народився 12 листопада 1955 року в Мельбурні (Австралія). Його батько Ілько Романів був родом із Тернополя, а мати — німкеня зі Штутгарта. Вони прибули до Австралії 1949 року.

Закінчивши педагогічний університет у Мельбурні, він працював учителем початкової школи. Згодом став головою осередку СУМ у Мельбурні, очолював Крайову Управу СУМ в Австралії та парафіяльну раду Української греко-католицької катедри в Мельбурні.

Також він був головою парламентської комісії з питань багатокультурності в штаті Вікторія, виконавчим директором організації Community Languages Australia, яка відповідає за вивчення іноземних мов і збереження культур.

З 2008 по 2018 рік він обіймав посаду генерального секретаря Світового Конгресу Українців (СКУ), а 2018 року його обрали першим заступником президента СКУ. Під його керівництвом організації вдалося досягти успіхів у міжнародному визнанні Голодомору геноцидом проти українського народу.

За свої заслуги Стефана Романів відзначали нагородами як в Україні, так і в Австралії. Серед них — орден Ярослава Мудрого V ступеня (2022), орден "За заслуги" І ступеня (2008), орден "За заслуги" II ступеня (2007), орден "За заслуги" III ступеня (2006), медаль Австралії за внесок у розвиток освіти та громад (2001), медаль із нагоди 100-річного ювілею Австралії (2003).

Нагадаємо, що 16 квітня помер відомий публіцист та громадський діяч Дмитро Капранов. Його життя обірвалося у віці 56 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.06.2024 18:41