Степан Хмара. Фото: соцмережа Facebook

Помер український дисидент та борець за незалежність Степан Хмара

У середу, 21 лютого, у віці 86 років помер український політик, правозахисник, лікар, дисидент, політв'язень концтаборів СРСР, Герой України Степан Хмара. Колишній політик тривалий час боровся з тяжкою хворобою.

Про це повідомила його дружина Роксолана Хмара на сторінці у Facebook. 

"Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все. Ми всі робили все, що могли й навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу! Я так хотіла бачити його щасливе обличчя! Його прекрасне обличчя! Бо він був таким красивим навіть у свої 86. Його голубі очі вже не були такими чисто голубими, але все ж бездонними. Він так любив Україну й українців. Він рвав свою душу і серце за неї. І Україна підніметься з попелу, вона Воскресне! Я знаю…"  так щемливо написала дружина покійного у своєму дописі.

Відомо, що останнім часом Степан Хмара тяжко хворів. Восени минулого року йому підтвердили важкий діагноз. Згодом громадськість просили допомогти родині фінансово для лікування складної хвороби та проведення хімієтерапії.

Що відомо про Степана Хмару

Степан Ількович Хмара народився 12 жовтня 1937 року в селі Боб'ятин Сокальського району Львівської області. Дитинство його припало на повоєнні роки, голод 1946–1947 років і боротьбу УПА. У студентські роки Хмара докладав багато зусиль, щоб відшукати заборонену літературу для самвидаву.

У 1980 році Комітет державної безпеки заарештував його й засудило до семи років ув'язнення в таборах суворого режиму та п'ять років заслання за "українську націоналістичну діяльність". Хмара відбував покарання в таборах для політв'язнів на Уралі.

Вийшовши на волю у 1987 році політдіяч активно долучився до відтворення української Гельсінської групи, був учасником руху легалізації Української греко-католицької церкви та національного руху.

У 1990 році Степан Хмара став депутатом українського парламенту і разом з іншими націонал-патріотами, що входили до "Народної ради" став одним з авторів Декларації про державний суверенітет України. 

У 1992 році Степан Хмара створив і очолив Українську консервативну республіканську партію (УКРП). Тричі обирався народним депутатом Верховної Ради України І, ІІ та IV скликань, зокрема був заступником голови партії "Батьківщини" Юлії Тимошенко. 

У 2004 році Хмара брав участь у Помаранчевій революції та підтримував Віктора Ющенка.

У 2006 році Степану Хмарі присвоїли звання Героя України із врученням Ордена Держави "За визначні особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи й демократії".

Нагадаємо, 31 січня в Одесі на 83-му році життя помер народний артист України, актор театру та кіно, а також телеведучий Анатолій Дриженко.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.02.2024 13:51