Фото ілюстративне. Джерело: epravda.com.ua

Понад дві тисячі чоловіків втекли за кордон, скориставшись дозволами від Львівської ОВА, — розслідування

Понад 2 248 чоловіків виїхали за кордон за дозволами Львівської військової адміністрації через систему "Шлях". Відомо, що 372 організації причетні до їх переправлення. 

Про це пише NGL.media.

У виданні переконують, що знайшли сотні громадських організацій і благодійних фондів, причетних до втечі з країни чоловіків призовного віку. Йдеться про 2248 чоловіків, які виїхали за дозволами від Львівської ОВА і не повернулися. Журналісти NGL.media зазначають, що така "послуга" коштує 3000-5000 доларів з особи. Щоправда, журналісти відмовилися від публікації прізвищ ухилянтів, натомість назвали громадські і благодійні організації, які сприяли їм, подаючи відповідні клопотання до Львівської ОВА. Усього розслідувачі виявили 372 такі організації.

"Рекордсменами" стали дві організації, які ведуть діяльність за однією адресою у місті Миколаїв Львівської області — місцевий осередок всеукраїнського товариства "Просвіта" і ГО "Театр Хліб". Вони входять до п’ятірки тих, що отримали найбільше дозволів через систему "Шлях". Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків", — йдеться у матеріалі.

Понад дві тисячі чоловіків втекли за кордон, скориставшись дозволами від Львівської ОВА

Інфографіка: NGL.media

Журналісти наголошують, що частина втікачів могли вчинити так самовільно, без відома керівництва організацій. Водночас, як зазначає видання, наполегливе уникання пояснень наштовхує на думку, що керівникам є що приховувати.

Екстрадиція українців-порушників з-за кордону

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що українців призовного віку, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть повернути додому шляхом екстрадиції. Щоб визначити таких осіб, державні органи проводитимуть попередній аналіз, який займатиме декілька місяців.

За його словами, у разі підкупу посадовця, аби отримати "липову" довідку, відповідатимуть обоє: хабарник і той, хто запропонував гроші. Правоохоронці зроблять усе можливе, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

Нагадаємо, що чоловіків, які незаконно залишили Україну, може екстрадувати Польща. Для цього наша держава має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з ухилянтів. Відповідно до угоди з Україною, вже видано декількох українців, які переправляли ухилянтів до Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.09.2023 13:59