Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

ППО, хасиди та скасований візит. Як уряд Нетаньягу зруйнував дружбу між Україною та Ізраїлем

Відносини між Україною та Ізраїлем стали доволі натягнутими відтоді, як до влади у кінці 2022 року повернувся Біньямін Нетаньягу, очоливши коаліційний уряд, провідну роль в якому грають представники ультраправих партій.

Сам Нетаньягу, який до того очолював ізраїльські уряди з невеличкими перервами протягом 13 років, завжди займав обережно-нейтральну позицію щодо України і демонстрував приязність до російського керівництва. В ході позаминулої передвиборчої кампанії напередодні виборів у Кнесет міста Ізраїлю були завішані білбордами, на яких Нетаньягу обмінювався рукостисканням з Володимиром Путіним, і багато хто з ізраільтян це добре пам’ятає.

Однак на момент чергового приходу Нетаньягу до влади, який дався лідеру партії "Лікуд" ціною непростого компромісу, оскільки у листопаді 2022-го його партія набрала більше голосів, ніж інші, однак недостатньо, щоб самостійно сформувати уряд, ситуація кардинально змінилася.

На той момент ізраїльське суспільство активно підтримувало Україну в її боротьбі з агресором, а уряд Нафталі Бенета та Яїра Лапіда ініціював програми підтримки не лише для репатріантів з України, які приїхали до Ізраїлю після повномасштабного вторгнення, але й для біженців з України, які не мали права на репатріацію, тобто на отримання громадянства і всіх пов’язаних із цим пільг.

Є пояснення того, чому допомога українцям-біженцям стала такою важливою: за час своєї незалежності Ізраїль ніколи не приймав такого числа біженців із жодної з країн, оскільки цю державу було засновано на принципі повернення на батьківщину людей з єврейським корінням, тобто на принципі репатріації.

Посол проти посла

Та із самого початку повномасштабного вторгнення Україна в обличчі президента Зеленського і посла в Ізраїлі Євгена Корнійчука активно вимагала від Єрусалима не лише гуманітарної підтримки, а й активної військової допомоги. Однак, повернувшись до влади, Біньямін Нетаньягу неодноразово давав зрозуміти: постачань ізраїльських озброєнь до України не буде.

У кінці червня 2023-го ізраїльський прем’єр в інтерв’ю виданню Jerusalem Post підкреслив: уряд побоюється, що "будь-які системи, які ми передаємо Україні, будуть використані проти нас, бо можуть потрапити до рук Ірану". За його словами, це не гіпотетична, а цілком реальна загроза.

"Наші пілоти летять поряд із російськими пілотами у небі Сирії. І я вважаю важливим зберігати нашу свободу дій проти намагань Ірану зайняти позиції на нашому північному кордоні", — сказав тоді Нетаньягу. При цьому він додав, що в Ізраїлі "оплакують трагедію, яка відбувається в Україні".

Біньямін Нетаньягу

Біньямін Нетаньягу. Фото: Офіс президента України

У відповідь посольство України в Ізраїлі заявило, що таким чином Єрусалим обрав шлях співробітництва з Росією. Євген Корнійчук сказав в інтерв’ю радіо "Галей ЦАХАЛ": "Ми не звинувачуємо Ізраїль як країну. Ми говоримо про наші проблеми з нинішнім урядом". Посол додав: "Нетаньягу говорить про це в той час, коли українці кожного дня гинуть від іранських безпілотників!"

За два дні після цього, після трагедії у Краматорську, посольство України в Ізраїлі оприлюднило такий текст: "Росіяни бомблять та вбивають наших людей, а Ізраїль, як і раніше, відмовляється продавати оборонні озброєння Україні. Життя багатьох українців висять на волосині. Якщо Ізраїль, знаний своїми оборонними озброєннями, надасть їх Україні, багато життів буде врятовано".

Євген Корнійчук

Євген Корнійчук. Фото: Freeдом

На початку липня своєму колезі Корнійчуку відповів від імені Ізраїлю посол цієї країни в Україні Міхаель Бродський. В інтерв’ю "Дзеркалу тижня" Бродський підкреслив: із самого початку повномасштабного вторгнення Ізраїль обрав чітку позицію допомоги Україні, "оскільки ваша країна стала жертвою агресії та переживає колосальну трагедію".

Він нагадав, що навесні 2022-го Ізраїль не просто підтримав резолюцію ООН, яка засудила російську агресію, а й був її співавтором. А тодішній голова МЗС Ізраїлю Яїр Лапід назвав події в Бучі воєнним злочином. Бродський нагадав також, що в 90% випадків Ізраїль голосує в ООН на підтримку України, зокрема підтримав "мирний план" Володимира Зеленського. Натомість Україна у 90% випадків підтримує антиізраїльські резолюції.

"Це ненормальна ситуація, зважаючи на те, що Україна часто звертається до Ізраїлю із різними проханнями, — сказав посол Ізраїлю в Україні. — Якщо Україна вважає Ізраїль дружньою державою, ваша країна має підтримувати мою у життєво важливих питаннях".

Тому, повідомив Бродський, він вважає заяви Євгена Корнійчука "контрпродуктивними" та такими, що завдають шкоди не тільки двостороннім відносинам, а самій Україні та її інтересам.

Михайло Бродський

Михайло Бродський. Фото: UAinfo

Стосовно надання Ізраїлем озброєнь посол підкреслив, що ця інформація надто чутлива, а тому він не буде "жодним чином коментувати твердження про те, що Ізраїль нічого не надав Україні". Таким чином Міхаель Бродський натякнув: припущення ЗМІ й окремих коментаторів про те, що насправді Єрусалим надає Києву озброєння, але в режимі тотальної секретності, можуть бути правдою.  

Нетривале медстрахування

В серпні минулого року тривогу підняли ізраїльські ЗМІ, яким стало відомо, що уряд Нетаньягу має намір "заморозити" медичне страхування для українських біженців, які перебувають в Ізраїлі та мають потребу у складному лікуванні. За даними ізраїльських журналістів, йшлося про щонайменше 14 тисяч українців, які втекли в Ізраїль від війни й отримали статус біженців.

"МОЗ не дав вказівок лікарням та лікарняним касам продовжувати допомагати українським біженцям, — написала тоді ізраільська газета Haaretz. — Кілька лікарень повідомили, що поки вони продовжують їх лікувати за власний кошт. Однак найбільшу стурбованість викликають пацієнти на хіміотерапії, вартість лікування котрих є найбільш високою".

Ініціатором відмови українським біженцям у наданні медстрахування став голова МВС Ізраїлю Моше Арбель. Він надіслав прем’єр-міністру листа, в якому роз’яснював, що подовження медстрахування для українців "підірве здатність МВС розрізняти різні групи населення, оскільки тепер практично кожна людина, що мешкає в Ізраїлі, незалежно від статусу, матиме право на медичне обслуговування».

За словами Арбеля, в країні живуть десятки тисяч людей із невизначеним статусом, багато з них — "з країн з політичною нестабільністю, які зі зрозумілих причин не мають права на медобслуговування". Перед тим голова МВС Ізраїлю звернувся до Верховного суду із пропозицією пролонгувати медстрахування лише для українських біженців віком понад 60 років.

У 2023 році на гуманітарну допомогу українським біженцям ізраїльский уряд заклав 100 мільйонів шекелів (приблизно мільярд гривень за поточним курсом), і 80% цієї суми було призначено для покриття полісів медстрахування. Коли стало відомо, що цю допомогу вирішено не пролонговувати, заяви зробили адвокати та волонтери. Вони наголосили, що таке рішення є антигуманним.

А посол Євген Корнійчук висловився за звичаєм безкомпромісно: "Уряд Ізраїлю не лише відмовляється продавати Україні засоби захисту від вбивства наших громадян росіянами. Тепер він також припиняє надання медичної допомоги біженцям, що втекли в Ізраїль від звірств росіян".

Після цього голова МЗС України Дмитро Кулеба провів розмову зі своїм ізраїльским колегою Елі Коеном, який запевнив: медстрахування для українських біженців припинено не буде. А міністр фінансів Ізраїлю Бецалель Смотріч сказав журналістам: "Я не знав про те, що дію страхувань припинено. Ніхто навіть не планував цього робити. Українці втекли від війни, ми зустріли іх із розкритими обіймами, і будемо продовжувати це робити".

Загроза для 12-річного безвізу

Швидку реакцію представників ізраїльського уряду на проблему пояснити легко — в середині серпня 2023 року кабінет Нетаньягу вже добре знав: потрібно починати готуватися до щорічного паломництва до української Умані тисяч хасидів, які вважають своїм обов’язком відвідати могилу цадика Нахмана під час єврейського Нового року — Рош Га-шана.

17 серпня 2023-го у Держслужбі України з етнополітики та свободи совісті повідомили: "Попри наполегливі рекомендації паломникам максимально утриматися від прощі до Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку Росії, хасиди сприймають цю подорож як свій релігійний обов’язок. Природно, що приїзд такої кількості прочан у воюючу країну вимагає серйозних безпекових, логістичних, медико-санітарних та інших зусиль і заходів з боку державних органів".

Мер Умані Ірина Плетньова повідомила, що в місті просто немає стількох укриттів, щоб забезпечити безпеку для паломників.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив тоді українським ЗМІ, що на зустрічі послів, яка відбулася в Ужгороді, обговорювалася, зокрема, ідея тимчасового призупинення дії безвізового режиму між країнами, який на той час діяв уже 12 років — з 9 лютого 2011-го. За словами посла, 2022 року, коли до Умані приїхало близько 23 тисяч прочан, росіяни обстрілювали місто перед і опісля святкування Рош Га-шана.

хасиди

Фото: Національна поліція України

"Ми озвучували таку позицію: Ізраіль неодноразово відмовляв нам у продажу ППО для захисту українських цивільних. Однак, можливо, він захоче захистити своїх паломників. Жодної відповіді на цю тезу ми не отримали", — сказав Корнійчук.

Він додав: Ізраїль просить про "зелені коридори" для хасидів, а водночас у кілька разів частіше депортує українських громадян без пояснення причин.

Дипломатична невзаємність

Корнійчук розповів журналістам: одразу після повномасштабного вторгнення Єрусалим намагався запровадити електронні візи для українських біженців. Після кількох прецедентів адвокати подали позов до Верховного суду Ізраїлю та виграли. Ініціативу довелося згорнути.

Однак протягом 2023 року до посольства України в Ізраїлі все частіше потрапляли скарги на те, що в аеропорту Бен-Гуріон українців "завертали" навіть за наявності даних про зарезервований готель і квитки у зворотному напрямку. Найчастіше серед тих, кому відмовляли у в’їзді в країну, були жінки і діти.

"Порядок, за яким пропускають наших громадян через кордон, принизливий, — сказав Корнійчук. — У людей відбирають паспорти й телефони, вони вимушені чекати протягом 10 годин. Жінки та діти сплять на підлозі в Бен-Гуріоні. І більше 10% з них депортують. Ситуація кричуща".

Посол додав, що українські дипломати не змогли отримати пояснень, чому подібні епізоди трапляються, а неофіційними каналами йому повідомляли, що це питання виключно Міграційної служби Ізраїлю, підпорядкованої Міністерству нацбезпеки країни, очолюваному ультраправим політиком Ітамаром Бен-Гвіром, для якого всі біженці до країни — це загрози.

Співзасновниця громадської організації Israeli Friends of Ukraine Ганна Жарова розповіла журналістам: "Було кілька історій, коли матері приїздили до своїх доньок, які несуть службу в Армії оборони Ізраїлю. Їх не пускали до країни, доки не втручалися адвокати і навіть армійські командири цих дівчат".

За її словами, численна кількість українців скаржиться на жорстку форму проведення співбесід, перевірки особистих даних в телефонах й час від часу навіть на проросійську позицію міграційних офіцерів.

Жарова пояснила цю проблему так: "Консерватори в чинному уряді кажуть, що Ізраїль — це єврейська країна, яка була створена дуже великою ціною, що у нас власні проблеми, що світ може допомагати українцям, а ми не повинні. І ці голоси лунають все гучніше".

Наприкінці серпня 2023-го Центр міграційної політики Ізраїлю пішов далі: там закликали Управління народонаселення і міграції не подовжувати строк дії пільг, наданих громадянам України, РФ та Білорусі, які претендують на репатріацію.

Йшлося про те, що з весни 2022 року ці громадяни були звільнені від обов’язку надавати оригінали документів, які підтверджували їхнє право на репатріацію до Ізраїлю. Тепер же вони змушені підпорядковуватись загальному порядку, навіть якщо оригінали документів лишились в архівах на окупованих територіях або знищені в результаті атак агресора. Центр міграційної політики запропонував надавати таким громадянам тимчасові візи, які діятимуть доти, доки вони не зможуть надати оригінали документів.

У відомстві заявили: "З численних процедур відмови у громадянстві витікає, що громадяни цих трьох країн у значній кількості випадків дійсно зловживали шпаринками в системі, щоб обманним шляхом отримати статус громадян Ізраїлю". Там нагадали, що полегшена процедура надання громадянства тим, хто має бажання репатріюватися до Ізраїлю, — це частина гуманітарної політики держави, "однак у світлі наведених аргументів це не так".

"На вихід" з "Рамштайну"

Наприкінці літа минулого року видання Kyiv Post із посиланням на джерела у Раді нацбезпеки та оборони України повідомило: Ізраїль можуть "попросити на вихід" з формату "Рамштайн". Причину було вказано безапеляційну: мовляв, Ізраїль все одно жодним чином не допомагає Україні озброєннями, а ось отриману на "Рамштайні" інформацію може "зливати" державі-агресору.

"Я був упевнений, що Ізраїль змінить свою позицію після того, як стало відомо про активне співробітництво Росії з Іраном, — сказав тоді Євген Корнійчук в інтерв’ю Liga.net. — Прем’єр Нетаньягу також обіцяв переглянути свою політику з продажу озброєнь. Однак цього не відбувається".

Він знову наголосив: ані йому, ані українському керівництву нічого не відомо про будь-які постачання Ізраїлем озброєнь чи боєприпасів для української армії. У відповідь на прохання Україна неодноразово чула від уряду Нетаньягу дві тези: побоювання, що ізраїльські технології можуть потрапити до рук ворогів, та аргумент про те, що системи ППО потрібні самому Ізраїлю, який оточено ворожими силами та який не є членом НАТО.

Саме такі аргументи наводив міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен. В інтерв’ю газеті "Бешева" він підкреслив, що був першим головою МЗС країн Близького Сходу, який "відвідав Зеленського у Києві" після повномасштабного вторгнення.

"Ми висловили підтримку його мирного плану і ми є частиною західних країн на чолі зі США, які підтримують територіальну цілісність та суверенітет України, — сказав Елі Коен. — Водночас у нас є інтереси в стосунках з РФ, з якою де-факто у нас спільний кордон у Сирії, і у якій дуже велика єврейська спільнота. Ми підтримуємо Україну, надаємо гуманітарну допомогу, але врешті росіяни збираються відкрити своє посольство в Єрусалимі, а українці такого кроку не розглядають".

При цьому тільки влітку минулого року стало відомо про продаж Ізраїлем найсучаснішої системи ППО "Праща Давида" Фінляндії та системи ПРО "Стріла-3" Німеччині.

Євген Корнійчук також наголошував: тільки-но Нетаньягу знову став прем’єр-міністром наприкінці 2022 року, Володимир Зеленський запросив його до Києва. Однак ізраїльський прем’єр так і не приїхав до української столиці. Серед усіх західних політиків цього не зробила ще тільки одна людина — прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Посол України в Ізраїлі додав пікантну деталь: дипломатичними каналами намагалися донести до Єрусалима думку, що шлях Нетаньягу до Вашингтона, куди Джо Байден не поспішав запрошувати ізраїльського прем’єра, лежить через Київ. За словами Корнійчука, цю тезу навіть підхопили західні ЗМІ, але результату вона не дала.

Танці в Умані

На початку осені минулого року ситуація почала змінюватися на краще. Та очевидно, що головною причиною було бажання ізраїльського уряду забезпечити паломництво хасидів до Умані.

5 вересня 2023-го в Управлінні народонаселення й міграції Ізраїлю повідомили, що полегшать процедуру перевірки українських громадян, які приїздять до Ізраїлю. А голова МВС Моше Арбель пообіцяв подовжити строк дій туристичних віз українців, що уже в’їхали за ними, щонайменше до 31 січня 2024-го.

Тоді голова Управління народонаселення й міграції Еяль Сісо запевнив, що офіцери міграційної служби будуть проводити співбесіди тільки із тими українцями, стосовно яких у правоохоронних органів є серйозні підозри щодо вчинення кримінальних злочинів або ж порушеннь міграційного режиму.

Сісо також повідомив, що з початку 2023 року лише 6% українців отримали відмову у в’їзді до Ізраїлю, і підкреслив: офіцерам міграційної служби регулярно влаштовують "летучки", на яких пояснюють "важливість забезпечення належного ставлення й теплого прийому пасажирів з України".

7 вересня минулого року Біньямін Нетаньягу вперше за дев’ять місяців перебування при владі провів телефонну бесіду з президентом України. Як витікало з офіційного повідомлення у його Twitter (нині соцмережа Х, — ред.), головним завданням Нетаньягу було "максимально забезпечити приїзд вірян до Умані".

Ізраїльські ЗМІ із посиланнями на свої джерела повідомляли, що розмову із Зеленським Нетаньягу провів виключно через тиск ультраортодоксальних сил і на прохання міністра у справах Єрусалима та спадщини Меїра Поруша, який напередодні підкреслив: "без змін у дискурсі між двома країнами" він не зможе забезпечити паломництво хасидів до Умані.

Опісля Меїр Поруш написав листа послу Євгену Корнійчуку: "Під час нашої зустрічі ви висловили свій біль з приводу стану відносин між нашими країнами і зауважили, що, на вашу думку, два центральні питання затьмарюють атмосферу між єврейським та українським народами — поводження з українськими біженцями в Ізраїлі та відсутність контакту між лідерами держав".

Міністр у справах Єрусалима та спадщини запевнив українського посла: він особисто просив Нетаньягу "взяти на себе турботу про поліпшення умов для українських біженців". Корнійчука ж він, своєю чергою, просив "взяти на себе турботу з перетворення цих перепон на досягнення, які дозволять продовжувати наше партнерство". 

За кілька днів на засіданні уряду Біньямін Нетаньягу висловив обурення наміром хасидів їхати до Умані: "Коли туди летять ракети, і сховатися немає куди, як можна так ризикувати? Єврейської крові пролилося в Європі достатньо". Однак дав добро на виділення з бюджету 4 мільйонів шекелів на здійснення паломництва.

Своєї мети Єрусалим досягнув: кількість прибулих до Умані на святкування Рош Га-Шана 16 вересня минулого року здолала рекорди навіть мирного часу — за даними Національної поліції України, там прийняли щонайменше 35 тисяч прочан.

У місті було збільшено кількість слідчо-оперативних груп поліції. Поліцейські роздавали хасидам листівки, в яких пояснювалося, як поводитися у надзвичайних ситуаціях. Окрім того, в місті цілодобово працював координаційний штаб, в якому несли службу співробітники Нацполіції, Нацгвардії та ДСНС.

У соцмережах українці раділи за хасидів та жартували про "українських нацистів", що під час важких боїв та постійних обстрілів прийняли у себе таку кількість євреїв. "Люди з країни, в якій іде війна, приїхали до країни, в якій іде війна, й танцюють. На Заході, напевно, божеволіють, намагаючись це осягнути", — писали вони. 

Візит солідарності, якого не сталося

Перша за час прем’єрства Біньяміна Нетаньягу його зустріч із Володимиром Зеленським була максимально короткою — вони, можна сказати, перетнулися на полях Генасамблеї ООН 20 вересня.

За її результатами обидва лідери розмістили на своїх сторінках у соцмережах короткі відео з наміром продемонструвати наявність теплих відносин між країнами. Президент України повідомив, що провів з ізраїльським прем’єром "цілеспрямовані перемовини". "Я поінформував його про російські удари по наших містах, портах та критично важливих об’єктах інфраструктури з використанням іранських безпілотників", — написав Зеленський. 

На цій короткій зустрічі був також присутній директор Моссаду Давид Барнеа, з яким Зеленський обійнявся як зі старим товаришем. А от голова Офісу президента України Андрій Єрмак на цій зустрічі чомусь був відсутній.

Після страшного нападу терористів на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року Україна була однією з перших країн, яка висловила повну солідарність з ізраїльским народом. Щобільше, саме Володимир Зеленський фактично подав ідею світовим лідерам.

11 жовтня під час свого візиту до штаб-квартири НАТО у Брюсселі Зеленський сказав: "Я пригадую перші дні повномасштабної війни Росії проти України. Це була страшна трагедія, багато людей загинуло. Було дуже важливо не відчувати себе на самоті. Відчуття підтримки може допомогти вам врятувати вашу країну, людей та життя. Ось чому я закликаю всіх лідерів відвідати Ізраїль та продемонструвати свою підтримку людям".

Володимир Зеленський

Фото: Володимир Зеленський

Характерно, що наступними днями прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, президент Франції Емануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц назвали свої візити до Ізраїлю саме візитами солідарності.

Тоді ж ізраїльське видання Walla повідомило із посиланням на власні джерела в Офісі Зеленського і Канцелярії Нетаньягу, що Офіс просив Канцелярію скоординувати візит президента України до Ізраїлю. "Цей візит може підвищити міжнародну легітимність операції ЦАХАЛу в Секторі Газа", — написало видання.

Наступного дня посли багатьох країн в Ізраїлі написали ізраїльському народові листи підтримки. Серед них був Євген Корнійчук. "Акт агресії, який пережив Ізраїль, просто неймовірний, — написав він. — Я глибоко вражений. Наші думки й серця з невинними жертвами терористичної атаки ХАМАСу. Як посол країни, яка протягом багатьох місяців зіштовхується з жорстоким нападом безжального ворога, котрий, не вагаючись, вбиває невинне цивільне населення, я всім серцем розумію величезний і сильний біль громадян Ізраїлю".

Посол також додав, що Україна беззастережно визнає право Ізраїлю захищатися від жорстокого ворога, "який не має права на існування".

Після цього Євген Корнійчук разом із колегами — послом Великої Британії в Ізраїлі Саймоном Уолтерсом та тимчасовою повіреною у справах посольства США Стефані Халлетт — здали кров в ізраїльському медичному центрі.

У ті самі дні різні підрозділи ЗСУ і української поліції записували відеозвернення, у яких висловлювали свою солідарність з народом Ізраїлю та бійцями ЦАХАЛу в їхній боротьбі з терористами ХАМАСу. Вони висловлювали глибоку повагу тим поліцейським та солдатам ЦАХАЛу, які 7 жовтня першими вступили у нерівний бій з терористами на захист власного народу.

Та за кілька днів ізраїльське видання Ynet повідомило: з Канцелярії Нетаньягу до Києва передали сигнал про те, що час для візиту Зеленського до Ізраїлю недоречний. Чим мотивували цю неформальну відмову, журналістам з’ясувати не вдалося.

19 грудня на прес-конференції, яку Володимир Зеленський провів за підсумками 2023 року, він підтвердив: одразу після 7 жовтня він був готовий відвідати Ізраїль з візитом солідарності. "Це факт, і це був прямий сигнал колегам, — сказав Зеленський. — Ну, можливо, в них були інші пріоритети. А я не можу сильно гратися з власними графіками та пріоритетами, тому що керую державою, яка веде війну".

Президент України також прямо визнав, що війна Ізраїлю проти ХАМАСу — це "розфокус уваги, розфокус допомоги світу і консолідації навколо України, розфокус підтримки України на міжнародних майданчиках, а також розфокус у темі України в інформаційному просторі за кордоном". Зеленський резюмував: "Все це в комплексі дуже погано впливає на допомогу нам".

Проміжні висновки

31 грудня 2023 року уряд Нетаньягу зробив "подарунок" Україні — ухвалив рішення про подовження допомоги українським біженцям до 31 березня. Міністерства охорони здоров’я та фінансів Ізраїлю видали накази, згідно з якими українські біженці знову отримали право на укладання договорів про медстрахування та отримання медпослуг на території Ізраїлю.

Біньямін Нетаньягу тоді наголосив, що "за необхідності" запропонує уряду у квітні схвалити й подальше подовження такої допомоги.

Та, попри це, відносини між двома країнами лишаються натягнутими, оскільки нині як Україна, так і Ізраїль є заручниками передвиборчої кампанії у США — протрампівська група республіканців у Палаті представників продовжує блокувати допомогу обом країнам, яку американський президент Джо Байден просив конгресменів виділити у спільному пакеті.

Обидві країни фактично кинуті напризволяще у власній боротьбі з жорстоким ворогом — Україні гостро не вистачає західних озброєнь, Ізраїлю — підтримки у боротьбі за міжнародну легітимність операції ЦАХАЛу в Секторі Гази. І схоже, до листопада цього року, поки Америка не визначиться, хто займатиме Овальний кабінет, ситуація навряд чи зміниться на краще.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 04.03.2024 12:00