Фото: Офіс президента

Прем'єр Болгарії та уряд йдуть у відставку

У вівторок, 5 березня, прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков подав заяву про відставку свого уряду. Дану заяву очільник уряду Болгарії подав відповідно до домовленості між двома найбільшими парламентськими блоками.

Про це повідомляє The Sofia Globe.

Зазначається, що Денков вже неодноразово наголошував, що його уряд подасть у відставку 6 березня. Проте заяву на відставку він вирішив подати на день раніше. У виданні наголосили, що таке рішення є частиною домовленості між блоками ГЕРБ і "Продовжуємо зміни — Демократична Болгарія" ("ПЗ-ДБ"), досягнутих у червні 2023 року після п'ятих за кілька років дострокових виборів, що поглиблювали політичну кризу в країні.

За попередніми домовленостями уряд Денкова мав пропрацювати дев'ять місяців, після чого він мав передати свою посаду віце-прем'єрці й міністерці закордонних справ Марії Габріель, яку номінував ГЕРБ, а сам — очолити Міністерство освіти. За умови дотримання цієї домовленості обидві парламентські групи, а також Рух за права і свободи (РПС) проголосували за призначення кабінету Денкова на посаду 6 червня 2023 року. Ротація мала відбутися 6 березня 2024 року.

Проте останнім часом в болгарських ЗМІ постійно почали з'являлися спекуляції на тему ротації урядів, а суперечності між обома політичними силами наростали, особливо після того, як обидві партії конкурували між собою на місцевих виборах восени 2023 року. Крім того, політичні сили не могли домовитись щодо майбутньої кандидатури глави МЗС.

У виданні зауважили, що голосування за відставку нинішнього уряду й призначення нового в парламенті Болгарії має відбутись до кінця тижня. Також найближчим часом влада Болгарії має вирішити, чи відбудуться дострокові парламентські вибори у червні разом із виборами до Європейського парламенту в країні 9 червня. 

Нагадаємо, 26 лютого президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим. Сторони домовились про розбудову логістики та інфраструктури.

Зауважимо, на початку лютого Болгарія розпочала відправлення Україні 100 бронетранспортерів зі складів Міністерства внутрішніх справ. Такі військові постачання відбуваються, згідно з укладеною минулого року угодою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.03.2024 22:59