Фото: сайт Офісу президента

Прес-конференція Зеленського на рік великої війни: головні заяви

Президент Володимир Зеленський 24 лютого провів прес-конференцію "Лютий. Рік незламності". Вона була присвячена річниці повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну.

Головні заяви президента Володимира Зеленського

Про сім'ю"Я їх люблю, безумовно. Свою дружину... Мої діти — головні люди для мене. Не часто бачу. Батьки. Їх зовсім не бачу... Дружиною дуже пишаюся. Вважаю, що вона робить усе заради дітей і держави. Хотілося б, щоб і трішки заради мене. Я так, жартую (посміхається). Вони всі в серці. Я вам сказав чесно, що це буде найскладніше. Тому не можу нормально відповісти. Головне — їх не підвести, головне, щоб мої діти пишалися мною. Я радий, що вони в Україні. Що вони тут навчаються. Це дуже важливо для президента держави — колишнього або сьогоднішнього. Коли ти проти воюючої держави, важливо, щоб твої діти були тут, бо держава тут. Бо гинуть тут хлопці й дівчата. Тому дуже важливо, щоб твої діти були тут і твоя дружина. Я пишаюся, що мені так нескінченно пощастило — з сім'єю і державою".


Якщо Україна цього року не переможе: "Я навіть не хочу думати про таке, що ми будемо всі в такій ситуації, як сьогодні. Це була б драма. Я навіть не хочу про це думати, і ви не думайте (звертається до журналістки, — ред.)".


Про далекобійну зброю для України"Далекобійна зброя — це захист населення. Серед наших партнерів поширюється наратив, що далекобійна зброя нібито необхідна для ударів по Росії. Однак Росія розмістила свою зброю на території України на такій відстані, що вони можуть бити по цивільному населенню. Наприклад, вони постійно бомблять Херсон, знаючи, що в ЗСУ не має зброї, щоб їм відповісти".


Про гарантії безпеки для України: "Ми хотіли би мати гарантії безпеки на шляху до НАТО. Ми не знаємо, коли Україна буде там, тому що це залежить сьогодні не від України. Україна продемонструвала свою потужність, причому як на полі бою, так і в соціумі, який максимально підтримує цей геополітичний курс. Що стосується викликів на шляху до НАТО. Ми хочемо мати гарантії безпеки. Ми говоримо про це з Європейським Союзом, з Великою Британією і з США. Поки що ми це питання лише обговорюємо. Коли це станеться — я не можу зараз сказати".


Про деокупацію Криму цього року"Відповідаючи на терміни та кроки, я можу сказати тільки одне. Це залежить від всіх нас. Є військові кроки, ми до них готуємося, ми готові морально, ми готуємося технічно - зброєю, посиленням, формуванням бригад наступу, різної категорії, ми відправляємо людей на навчання... Ми повинні бути готові, а далі будуть справедливі кроки деокупації. І дай Бог, щоби вони були вдалими", — заявив Зеленський.


Що чекає на світ у разі поразки України: "Якщо вони (США, — ред.) не будуть підтримувати Україну, вони втратять НАТО. Вони втратять впливовість США, лідерські позиції у світі, які абсолютно справедливі. І вони втратять підтримку держави, в якій 40 мільйонів людей. Не можна бути такими необережними. Хто хоче Третю світову війну? Невже хочуть ризикнути? Америка ніколи не кине держави НАТО. Ніколи. І якщо станеться так, що Україна не витримає через ті чи інші думки, послаблення допомоги, Росія прийде в держави НАТО. Так станеться"


Звернення до українців, які виїхали через війну: "Пам'ятайте, ви українці. Коли ви зможете, я би дуже хотів, щоби ви повернулися. Я зараз не кличу вас. Це ваша особиста безпека і ваш вибір. Головне щоби ви знали — для нас ви такі самі українці, після Перемоги — повертайтеся, треба відновлювати нашу прекрасну державу. Хоч ви і виїхали тимчасово, українці ви назавжди".


Про бажання зустрітися з президентом Китаю Сі Цзіньпіном"Вважаю, що це буде на користь нашим державам і безпеці у світі".


Про депортованих у РФ дітей

Зеленський заявив, що Україна не може забрати силою про депортованих у РФ дітей. За його словами, на початку березня буде конференція лідерів міжнародних організацій, які вирішуватимуть, як карати Росію за вчинене і повертати маленьких українців: "Діти все одно повернуться. Так чи інакше винні понесуть за це відповідальність".


Про заяви РФ, що "Україна готується ввести війська у Придністров'я": "Зараз росіяни вкидають інфу про те, що Україна нібито планує увійти на територію Придністров'я. Ми цінуємо незалежність інших держав. Придністров'я — Молдова. Росія провокує, щоб ми увійшли на законні території Молдови. Але вторгнутися може Росія з території Придністров'я. Ми ж поважаємо суверенітет Молдови".


Про чутки щодо заміни Резнікова на Буданова"Ті чи інші рішення, які я приймаю на Ставці, які стосуються особистостей чи безпеки і оборони нашої держави, я не обговорюю публічно. Одне з таких рішень, це безпекова ситуація в деяких регіонах та деяких інституціях, де у мене були думки не суто до цього міністерства, а суто до інфраструктури, яка має забезпечити нам безпеку, посилити це військовими або розвідниками, або службовцями. Це стосується ситуації в деяких прикордонних регіонах і все. І в цьому режимі я обговорював це питання. Якби я хотів призначити міністром оборони нашого головного розвідника, то ми б робили це кроками виключно нашого законодавства".


Про значне поліпшення відносин з Ізраїлем: "Україна має історично прекрасні відносини з Ізраїлем. У нас було багато розмов на різних рівнях, з різним керівництвом, публічних, непублічних, у різних форматах та на різних територіях. І було складно змінити позицію, бо в Ізраїля не проста ситуація з Росією, Іраном, Сирією".

Втім, глава держави зазначив, що щоб Ізраїль не був медіатором, а обрав сторону, а саме — сторону України. 

"Я не уявляю, як Ізраїль може підтримувати війну. Я знаю всі відповіді на ваші запитання, але я не можу вам їх дати, бо я не можу підставити покращення відносин між Україною та Ізраїлем, які почались", — зазначив Зеленський.


Про закінчення війни: "Припиніть нас бомбити, припиніть вбивати цивільне населення, припиніть вбивати всю нашу інфраструктуру, енергетику, питну воду. Припиніть бомбування міст, сіл, вбивати просто тварин — собак, котів, припиніть палити ліси. Ось все це вони припиняють, і тоді ми їм скажемо, у якому форматі ми будемо дипломатично ставити крапку".


Про F-16 для України: "Диму без вогню не буває, але ми хочемо пришвидшити ці процеси. Моя зустріч з прем'єр-міністром Британії дає відповідь, чи є в України шанс отримати високоякісні літаки. Ми вже відкриваємо навчання наших людей з Великобританією та Польщею. Зараз ми ведемо перемовини ще з трьома європейськими країнами щодо навчання льотчиків та надання необхідних літаків. Диму без вогню не буває… Ми хочемо пришвидшити ці процеси, вони складні. Але це і є комплексний захист неба".


Україна не сідатиме за стіл переговорів із Росією у Туреччині

Турецький журналіст запитав в президента України, чи погодився він на пропозицію турецького лідера Реджепа Ердогана сісти за стіл переговорів, якби там на нього вже чекав Путін.

"Я не сприймаю це. Президент Ердоган знає мою позицію", — відповів президент.


Про Росію після перемоги України: "Мені байдуже, що буде з Росією після нашої перемоги. Вони мають свою державу і вони повинні думати про свою державу. Якби вони думали про свою країну, не було б війни. Якби вони просто думали про свою свободу слова, демократію, економічні реформи, щоб вони не були жебраками, щоб у них не було рабства і так далі, вони були б багатою державою".


Для перемоги в цьому році у нас є все: мотивація, впевненість, дипломатія: "Нам допомагають друзі. Це боротьба за спільні цінності, щоб ця війна далі не пішла. Ми чітко розуміємо, чого хоче Путін, чого хоче Кремль, військово-політичне керівництво РФ. Тож дуже важливо, щоб кожен з нас сфокусувався і кожен на своєму місці працював. Тоді буде перемога".


Про найстрашніший день за рік війни"Буча... Напевно те, що я побачив. Момент, коли деокупували, було дуже страшно. За те, що таке ми побачили. Я зрозумів, що диявол він не десь там, він на землі".


Про тих, хто розчарував найбільше"Всі ті, хто поїхали 24 числа, ті, хто виїжджали із Києва, міст, сіл, які повинні керувати державою або охороняти її, битися за неї. Всі ці люди мене розчарували".


Про свої помилки за рік війни: "Моя найбільша помилка з початку війни? Не знаю, мені здається, їх було достатньо. Я кожен день роблю вибір, зранку до ночі. Я жива людина. Щоденно я, напевно, помиляюся. Головне, щоб у мене, як у президента, не було фатальних помилок, через які я, як гарант Конституції і держави, можу її втратити".


Війна в Україні перезавантажує НАТО: "Системи Альянсу недосконалі й неуніверсальні. Зараз відбувається реформування оборонної системи країн, бо всі побачили, чого можна очікувати від Росії".


Про допомогу США: "Я вважаю, що найбільша підтримка — це приїзд президента Байдена. Тобто є матеріальні активи, є зброя, і це дуже важливо. Це залежить і від президента, і від Конгресу, і від підтримки суспільства. Я бачу підтримку американського суспільства. Я був у Вашингтоні, люди стояли з нашими прапорами. Але це фізична присутність зброї. Але є віра в перемогу. Це був приїзд президента Байдена. Мені здається, це і є головний сигнал".


Про мирний план і позицію Китаю: "Мені здається, що це був не мирний план Китаю, здається, що Китай показав свої думки. Я вважаю, те, що Китай почав говорити про Україну — це дуже непогано. Питання у тому, що буде за словами, які кроки, який результат для нас. Я вважаю, що там є повага до територіальної цілісності і безпекових речей. Ми повинні це використовувати і у цьому пункті попрацювати з Китаєм. Наше завдання — зібрати всіх, щоби ізолювати одних".


Про бездіяльність Червоного Хреста"Червоний Хрест не зміг добитися того, щоби побачити стан наших полонених. Це ми тиснули на ворога, і на посередників, щоби витягнути наших хлопців та дівчат. Війна почалася у 2014 році, що з нашими людьми, які у полоні з того часу? Знаєте від якої відповіді інституцій я втомився? У нас не той мандат. Потрібна наполегливість змінювати інституції. Війна показує слабкі місця у міжнародних інституціях. Інша безпекова інфраструктура точно прийде з перемогою у цій війні".


До "формули миру" треба залучити Індію та Китай"Я працюю разом із командою та партнерами, щоб все-таки були не лише країни, які нас підтримують з перших днів… Я б дуже хотів, щоб до "формули миру" та саміту були залучені представники Африканського континенту. Якщо чесно, я хотів би, щоб була Індія та була Китай".


Про помилки України за роки незалежності: "Я вважаю, що ми погано працювали довгі роки, ми не звертали уваги на низку країн африканського континенту й Латинської Америки. Мені здається це велика помилка. Тому й ухвалено спеціальну програму розширення посольської присутності в регіоні. Ми прогавили час раніше — довгі роки з початку нашої незалежності і тому зараз ми воюємо за незалежність. Все це невипадково. Тобто міцного кулаку партнерів в України не було. До цієї війни. І це правда. Зараз він є, але когось не вистачає. Зокрема, африканський континент й Латинська Америка".


Про українську формулу миру"Ми зробили дуже демократичну формулу миру. Підхід дуже простий. Там багато різних пунктів. Там є фіксація миру, або кінця війни. Він дуже важливий, тому що нам потрібні гарантії безпеки. Потрібен пакет безпеки для України й українців. Ми вже бачимо, що це війна, яка має такий великий вплив, тому це гарантії безпеки для всієї Європи.

І тоді, коли є виконання, а значить — і повага до міжнародного права й просто до людей, України, і якщо це буде виконуватись, все одно ми дійдемо до дипломатичної фіксації кінця цієї війни. Але до того моменту треба виконати всі пункти поваги".


На запитання про те, чи можлива цього року перемога України, Зеленський сказав: "Якщо наші партнери дотримають своїх слів і термінів, а Україна буде цілісною, то нас неминуче очікує перемога. У нас є все, щоб вона була цього року: мотивація, друзі, сили".


Відкриваючи прес-конференцію, Зеленський закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання загиблих журналістів.



Нагадаємо, 21 лютого з посланням до Федеральних зборів виступив російський диктатор Володимир Путін. Він озвучив традиційні пропагандистські наративи на адресу України, мовляв, це наша країна й Захід винні у війні. Також вкотре пролунали ядерні погрози.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.02.2023 20:01