Фото: ОГТСУ

Презентували потенціал української ГТС: у Бухаресті відбулася зустріч учасників ініціативи SEEGAS

У місті Бухарест (Румунія) протягом 7-8 грудня відбулася Десята відкрита зустріч учасників ініціативи SEEGAS. Однією з тем обговорення стали досвід та перспективи використання європейськими трейдерами української газотранспортної системи для доставки природного газу на зберігання до українських підземних сховищ газу. 

Про це йдеться на сайті Оператора ГТС України.

Відтак, до роботи в рамках заходу долучилися й представники Оператора ГТС України. Представники ОГТСУ презентували учасникам зустрічі низку комерційних та безпекових переваг, що їх забезпечує користування українськими ГТС та ПСГ, зокрема наявність в Україні значного об’єму вільних потужностей на міждержавних точках з’єднання, конкурентні ціни на транспортування та зберігання газу, а також можливість створення стратегічно важливого інфраструктурного коридору між Південною та Центральною Європою. Особлива увага в цьому контексті була приділена Транс-балканському коридору, що може забезпечити додаткові потужності для закачування газу до ПСГ України в літній період.

"2023 рік показав, що потужності української газової інфраструктури цікаві замовникам, попри військові ризики. Однак активне завезення газу в Україну на тимчасове зберігання нерезидентами розпочалось лише у липні минулого року, відповідно потужності точок міждержавного з’єднання протягом квітня-червня майже не були залучені, що у третьому кварталі призвело до великої конкуренції на більшості з маршрутів і переплаті за потужності на аукціонах. Тому наш меседж до замовників на 2024 рік — починайте завезення газу в Україну раніше", — підсумував Андрій Прокоф’єв, начальник управління роботи з замовниками Оператора ГТС.

Ініціатива SEEGAS ("Газова ініціатива Південно-Східної Європи") була створена 15 грудня 2020 року. Це спільний проект десяти країн ЄС та інших регіональних стейкхолдерів у газовому секторі, ціллю яких є створення більш організованого газового ринку та покращення транскордонної торгівлі в регіоні. Метою ініціативи є сприяння тіснішій співпраці між газовими біржами та операторами транспортних систем у регіоні задля розвитку транскордонної торгівлі природним газом на відкритому, ліквідному та конкурентному ринку.

Раніше повідомлялось, що Сербія та Болгарія завершили будівництво газопроводу, який покликаний зменшити залежність від російського газу шляхом диверсифікації постачання.

Нагадаємо, фінський державний оператор газотранспортної системи Gasgrid Finland 8 жовтня повідомив про перекриття газогону Balticconnector між Естонією та Фінляндією через витік газу. Керівництво Фінляндії припускає, що за інцидентом може стояти Росія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.12.2023 16:17