Прийом корисних бактерій знизив ризик розвитку діабету і хвороб серця

02 ЛИПНЯ 2019 10:20

Щоденний прийом бактерій Akkermansia muciniphia людьми з ожирінням і метаболічним синдромом може сприяти зниженню ризику розвитку цукрового діабету і серцево-судинних хвороб.

До такого висновку прийшли вчені після тримісячного випробування цього експериментального методу лікування, при цьому ні у одного з учасників дослідження не розвинулися побічні ефекти. Стаття опублікована в Nature Medicine.

Метаболічний синдром характеризується абдомінальним (центральним) ожирінням, підвищенням стійкості тканин до інсуліну, гіпертензією і підвищенням рівня певних ліпідів в крові.

Точної світової статистики цього захворювання немає, але вчені припускають, що від нього може страждати до чверті населення планети. Це припущення будується на даних з регіонів із зібраною статистикою, яка показує, що метаболічний синдром зустрічається в середньому в три рази частіше цукрового діабету.

У людей з метаболічним синдромом ризик цукрового діабету протягом найближчих п'яти-десяти років збільшується в п'ять разів, ризик інфаркту міокарда у них вище в три-чотири рази, інсульту - в два-чотири рази.

Захворювання серцево-судинної системи за даними ВООЗ - головна причина смерті в сучасному світі, на них наводиться близько 31 відсотка всіх смертей.

Відомо, що розвиток ускладнень ожиріння пов'язане зі складом кишкової мікрофлори.

Вчені досліджували мікробіом всіх учасників перед початком експерименту і через три місяці. За три місяці у жодній людини не було жодних побічних ефектів.

Автори відзначають, що в зв'язку з невеликою кількістю учасників в цьому пілотному дослідженні не можна робити категоричні висновки щодо змін обміну речовин під дією A. Muciniphila. Але, згідно із заявою вчених, це дослідження дає обіцяє старт для майбутніх, більш великих, досліджень для підтвердження і розширення цих даних.

Технології, 02.07.2019 10:20