Фото: Офіс Генпрокурора

Продавали новонароджених від 50 до 70 тисяч євро: суд обрав запобіжний захід групі фігурантів

У п'ятницю, 4 серпня, в Україні викрили групу злочинців, яка торгувала дітьми. Організатору та чотирьом учасникам схеми суд міста Києва обрав запобіжні заходи.

Про це повідомляє прес-служба Київської міської прокуратури. За даними слідства, фігурантів підозрюють у незаконному переправленні новонароджених дітей за кордон під прикриттям сурогатного материнства.

"Організатору схеми, який виявився колишнім правоохоронцем, та двом співучасникам злочину суд обрав безальтернативні запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Ще одній підозрюваній — у вигляді тримання під вартою з заставою у понад 800 тисяч гривень", — йдеться у повідомленні. Четвертій фігурантці, яка після затримання визнала вину та надала викривальні покази — цілодобовий домашній арешт.

Фото: Київська міська прокуратура

Масштабна схема торгівлі немовлятами

Нагадаємо, правоохоронні органи столиці припинили діяльність злочинної організації, учасники якої під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду здійснювали продаж новонароджених дітей іноземним громадянам.

У межах слідства встановлено вісім фактів незаконного переміщення за кордон немовлят та попереджено спробу вивозу за кордон ще однієї дитини під час дії воєнного стану. За результатами розслідування повідомлено про підозру 12 особам, серед яких двоє організаторів та 10 учасників. Організатори схеми — керівники медичних клінік, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини у Києві та Харкові. Інші учасники — працівники цих клінік, менеджери, адміністратори та адвокат.

За даними слідства, за одну дитину "клієнти" платили від 50 до 70 тисяч євро. Підозрювані підшуковували на території Харківської області жінок, які погоджувалися стати сурогатними матерями.

Після народження дитини сурогатна мати надавала дозвіл на вивезення немовляти за кордон і згоду на отримання громадянства іншої країни. У разі незгоди сурогатної матері на окремі умови, учасники схеми погрожували та залякували.

Нагадаємо, у червні на пункті пропуску "Малі Селменці" правоохоронці затримали чоловіка, який організував злочинну схему торгівлі дітьми. Він супроводжував жінку, яка мала "продати" свого однорічного сина у Словаччину. Закарпатець шукав жінок у скрутному матеріальному становищі та схиляв їх до продажу дітей. Мати повинна була перетнути кордон і передати дитину спільникам злочину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Події, 04.08.2023 18:23