Продукція країн, що не мають виходу до моря, практично не надходить на міжнародний ринок

06 ГРУДНЯ 2019 14:53

Міжнародне співтовариство зобов'язане протягнути руку допомоги країнам, віддаленим від моря, полегшити доступ їх товарів на світові ринки, а також надавати їм технічну і фінансову підтримку в подоланні проблем, пов'язаних з їх географічної ізоляцією.

Про це заявив Генеральний секретар Антоніу Гутерріш, виступаючи в Нью-Йорку на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї.

«Ми добре обізнані про географічні незручності, з якими стикаються 32 країни світу, які не мають виходу до моря», - заявив глава ООН. Багато з держав, відрізаних від світового океану, в силу своєї бідності не мають належної інфраструктури автомобільних і залізних доріг.

Як правило, такі держави в дуже великій мірі залежать від дуже обмеженого кола джерел експортних надходжень. Найбільшою перешкодою на їх шляху до міжнародних ринків залишається висока плата за транспортні перевезення. Іноді транзитні витрати країн, віддалених від морських портів, рівні 70 відсоткам надходжень від експорту.

У 2014 році у Відні пройшла друга Конференція ООН по країнам, що розвиваються, які не мають виходу до моря. Її учасники схвалили Декларацію і Програму дій на 2014-2024 роки, в яких викладена стратегія зміцнення конкурентоспроможності економік країн цієї категорії і щодо полегшення доступу їх продукції на міжнародні ринки.

Глава ООН настійно рекомендував міжнародній спільноті враховувати особливі потреби країн, віддалених від моря, нарощувати їх співпраця з державами транзиту, збільшувати потоки інвестицій, розвивати транспортну інфраструктуру, зміцнювати ефективність митних служб і розширювати доступ до сучасних технологій.

Із закликом взяти до уваги особливі проблеми країн, віддалених від моря, виступив також голова 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Тіджані Мухаммад-Банді. Він підкреслив, що за останні п'ять років темпи економічного зростання цієї категорії держав знижувалися. Більше третини населення цих країн живе в умовах крайньої бідності.

Багато з них поодинці борються зі своїм лихом, страждають не тільки через географічну ізоляцію, а й важких наслідків зміни клімату - опустелювання, деградації земель, посухи, втрати біорізноманіття та танення льодовиків.

Економіка, 06.12.2019 14:53