Ту-22МЗ. Фото: росЗМІ

Пройшли понад 600 кілометрів пішки: з'явилися деталі операції зі знищення ТУ-22 в Росії

У серпні 2023 року українська розвідувальна група проникла на територію Росії й знищила бомбардувальник ТУ-22М3, а також вивела з ладу ще два. Щоб досягти мети, українські розвідники подолали пішки понад 600 кілометрів територією противника.

Про це інформує сайт Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

У розвідці розповіли історію Героя України полковника Олега Бабія, який загинув під час виконання бойового завдання. В останньому бою його підрозділ знешкодив три ворожі літаки ТУ-22, які атакували Україну.

Зазначається, що з перших днів повномасштабного вторгнення росіян розвідник організовував і здійснював спецоперації на тимчасово окупованих територіях України й на території ворога. На його рахунку — дев'ять успішних розвідувальних виходів у тил противника, дванадцять спеціальних заходів з організації та забезпечення руху опору на ТОТ України та в тилу противника.

"Останнє успішно виконане завдання групи розвідників Олега Бабія – знищення та виведення з ладу трьох російських бомбардувальників ТУ-22М3, значно порушило плани військово-політичного керівництва РФ щодо завдавання ракетних ударів по території України та фактично повністю дестабілізувало роботу аеродромів і пунктів базування дальньої авіації", — повідомили у розвідці.

Олег Бабій

Олег Бабій. Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України

Розвідникам довелося пробратися у глибокий тил противника, аби виконати завдання зі знищення російського бомбардувальника ТУ-22М3 й виведення ще двох з ладу. Однак і самі спецпризначенці зазнали непоправних втрат.

Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з російськими загарбниками".

У цьому бою 30 серпня 2023 року, прикриваючи відхід своїх бойових побратимів, Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув".

Також у ГУР зазначають, що "за свій героїчний подвиг" Бабій нагороджений званням Героя України з посмертним присвоєнням ордену "Золота зірка". У Героя залишилася дружина та двоє маленьких дітей. Молодшій донечці на час смерті батька виповнилося лише рік.

Нагадаємо, українські розвідники 20 січня завдали потужного удару по російському зенітно-ракетному комплексу "Тор". Ворожий ЗРК у російсько-українському прикордонні виявили військовослужбовці 1-го дивізіону 15-ї окремої бригади артилерійської розвідки "Чорний ліс".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.01.2024 01:58