Проросійська література й мільйони готівки: СБУ показала, що знайшла в храмах УПЦ МП

23 ЛИСТОПАДА 2022 10:34

Служба безпеки України завершила контррозвідувальні заходи, які проводила на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині.

Як повідомив прес-центр СБУ, було перевірено понад 350 церковних споруд та 850 осіб. Зазначається, що понад 50 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа. Серед них були не лише громадяни України, а й іноземці, зокрема громадяни РФ, що перебували на території об’єктів, пише TrueUA.

"Деякі з них при перевірці документів надали паспорти та військові квитки СРСР, взагалі не мали оригіналів документів, а лише їх копії, або ж мали паспорти громадян України з ознаками підробки чи пошкодження", – йдеться в повідомленні.

Крім того, на території Києво-Печерської Лаври перебував 32-річний українець, який працював на проросійське інформаційне агентство "Антван".

"При цьому він є довіреною особою власника однойменної російської компанії ANTVAN GROUP – громадянина РФ Орлова О.В., який володів в Україні низкою земельних ділянок і закладів громадського харчування. Наразі це майно заарештовано у межах кримінального провадження", – зазначили правоохоронці.

Крім того, у ході безпекових заходів виявлено:

  • проросійську літературу, яка використовується під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди "русского міра";
  • готівку на загальну суму понад 2 мільйони гривень, більше ніж 100 тисяч доларів та декілька тисяч російських рублів.

Нагадаємо, що 22 листопада Служба безпеки проводила контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, а також на території Корецького Свято-Троїцького монастиря у місті Корець, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері в селі Серники та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії Української православної церкви московського патріархату.

Суспільство, 23.11.2022 10:34