Фото: vsn.in.ua

Путін розгортає ядерну зброю у Білорусі біля кордонів НАТО, — WSJ

Президент Білорусі Олександр Лукашенко наприкінці минулого місяця зробив гучну заяву, нібито Росія завершила розгортання тактичної ядерної зброї в країні. Цілком ймовірно, що на такий крок РФ зважилась аби залякати НАТО і змусити західних партнерів припинити військову допомогу Україні.

Про це пише The Wall Street Journal.

Американські чиновники не надають повної інформації про свої розвідувальні дані щодо цієї передачі, і цілком можливо, що Лукашенко блефує. Водночас у липні минулого року Розвідувальне управління Міністерства оборони США заявило, що немає "жодних підстав сумніватися" в заявах Володимира Путіна про відправку ядерної зброї до Білорусі.

"Федерація американських вчених проаналізувала розвідувальні дані з відкритих джерел, в тому числі відеоматеріали Міністерства оборони Білорусі, і дійшла висновку, що "авіабаза "Ліда", розташована за 40 кілометрів від литовського кордону, і єдине крило білоруських військово-повітряних сил, оснащене літаками Су-25, є найбільш вірогідним кандидатом на виконання нової місії Білорусі з "ядерного обміну" з Росією", пише видання.

Зазначається, що заява президента Білорусі Олександра Лукашенка з'явилася в той час, коли Росія почала посилення своїх погроз на адресу Заходу. Зокрема, Путін нещодавно заявив, що "виникнуть проблеми" з Фінляндією після того, як НАТО "втягнуло" Гельсінкі до Альянсу. У листопаді 2023 року заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв наголосив на тому, що Польща є "істеричним, грубим та чванливим ворогом", який може втратити свою державність.

"Провокаційний ядерний крок Путіна в Білорусі є нагадуванням про те, що стоїть на кону в Україні", підсумували у WSJ.

Нагадаємо, США та Південна Корея розробили схему протидії ядерним загрозам КНДР. Обидві сторони погодилися завершити керівні принципи щодо планування та функціонування ядерної стратегії до середини 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.01.2024 16:14