Фото: росЗМІ

Путін за 50 тижнів знищив енергетичний ринок РФ у Європі, який будувався півстоліття, — Bloomberg

Російський диктатор Володимир Путін за 50 тижнів зруйнував енергетичний ринок РФ у Європі, який Росія вибудовувала цілих 50 років. Про це повідомляє Bloomberg.

За словами нафтового аналітика Bloomberg First Word Джуліана Лі, хоч РФ і знайшла альтернативні ринки для своєї сирої нафти, здебільшого в Індії, перехід на продаж продуктів нафтопереробки та, можливо, природного газу займе роки та коштуватиме величезних витрат.

"Росія витратила на побудову свого енергетичного ринку в Європі майже 50 років, але президент РФ Путін зруйнував його менш ніж за 50 тижнів — знайти заміну буде майже неможливо. Переорієнтація продажів нафтопродуктів і — можливо, навіть більше — природного газу займе роки й буде коштувати величезних грошей. Якщо взагалі вдасться створити ринки збуту в умовах, коли світ відмовляється від викопного палива", — заявив експерт.

Зазначається також, що з початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, поступово європейський ринок, який поглинав майже 2,5 млн барелів нафти на день, та 1 млн барелів нафтопродуктів і 155 млрд кубічних метрів природного газу на рік, майже зник для Росії.

"Поставки нафти з Росії до частин Європи почали зменшуватися невдовзі після того, як війська Путіна перетнули кордон. До 5 грудня, коли набула чинності заборона ЄС на морський імпорт російської нафти, вони вже скоротилися до невеликих обсягів, а єдиним ринком збуту залишилася Болгарія, яка отримала тимчасовий виняток. Поставки нафтопродуктів рухаються за тією ж траєкторією напередодні аналогічних санкцій, які набудуть чинності 5 лютого",  —  зазначає аналітик.

За даними експертів видання, європейський ринок природного газу для Росії також було втрачено.

"Величезна мережа газових родовищ і трубопроводів вартістю сотні мільярдів доларів з моменту, коли перший газ перетнув кордон Австрії в 1968 році, фактично була "викинута" на смітник", — наголошує Bloomberg.

Нагадаємо, Рада Євросоюзу знайшла легальний спосіб для використання заморожених активів РФ на території Європи на користь України. Йдеться про щонайменше 33,8 млрд євро.

Економіка, 30.01.2023 16:44