Фото: Соціальні мережі

ПВК "Редан": що відомо про новий молодіжний рух і кому він може бути вигідним

У Мережі набирає популярності так званий молодіжний рух ПВК "Редан". У великих містах України правоохоронці затримують десятки й сотні молодих людей, які нібито збираються для бійок у громадських місцях. Відомо про такі випадки в Києві, Харкові, Полтаві, Вінниці, Дніпрі, Івано-Франківську та Львові. Як правило, це школярі середньої вікової групи, що вбираються у чорний одяг полюбляють дивитися аніме.     

Що таке ПВК "Редан"?

Про сам рух відомо дуже мало, як і про його цілі, завдання та орієнтири. Вперше інформація про "Редан" з’явилася у російському сегменті соціальних мереж тиждень тому. Йшлося про об’єднання підлітків, які мають спільний інтерес до японської анімації — аніме. Саме від одного з аніме й походить назва руху — в культовому серіалі Hunter x Hunter є бандитське угрупування під назвою "Геней Рьодан", тобто "бригада фантомів". Власне, Рьодан в перекладі з японської мови означає "бригада". Інша назва — Павук. Символ "павук" та цифра 4 — це данина моді, культурі аніме. В процесі трансформації слово "рьодан" змінилося на "редан".

Абревіатуру ПВК, тобто "Приватна військова компанія", ймовірно, додають для солідності. До слова, редан має відношення до військової справи — таку назву має частина фортифікаційної оборонної споруди. Проте, з огляду на представників так званого "Редан", а це школярі, жодного відношення чи тяжіння до армії вони не мають.

Які цілі у руху "Редан"?

Представники російських "Редан" стверджують, що вони виступають проти футбольних хуліганів, кавказців та мігрантів. Українські поціновувачі модної течії таких проблем не мають.

Чому виник рух "Редан"?

У Нацполіції заявили, що рух "Редан" — це справа рук російських пропагандистів. У такий спосіб вони намагаються провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. У поліції вказували, що її активні учасники не можуть конкретно пояснити, для чого і чому вони зібралися. Ймовірно, на них впливала ейфорія натовпу. 

ПВК "Редан" — масові зібрання підлітків відбуваються у містах Україні. Джерело: поліція Харкова

ПВК "Редан" — масові зібрання підлітків відбуваються у містах Україні. Джерело: поліція Харкова

Спікер Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко зазначав, що зараз основна мета — зрозуміти, чи дійсно РФ причетна до нагнітання та популяризації цього руху в Україні.

"Адже близько тижня тому такі заворушення і масові бійки відбувалися у Росії. Тобто ми зараз не стверджуємо, але можлива причетність Росії, оскільки російські спецслужби відстежують ці нові актуальні напрямки, які можна використати у своїх інтересах. Тому вони могли через соцмережі створювати групи в Телеграм-каналах, накручувати підписантів, розкручувати ці канали, чати, аби підбурювати осіб, які органічно цікавляться цією діяльністю, до якихось конфліктів", — зазначав він.

Водночас ГУ Нацполіції у місті Київ вбачає у спалахах таких конфліктів серед молоді у столиці російську пропаганду.

"Нещодавно у Росії серед неповнолітніх поширився молодіжний рух, учасники якого організовують бійку з опонентами. Така "акція” планувалася і в столиці. Провокування масових бійок серед молоді й підлітків — це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні", — повідомляють у поліції Києва.

ПВК Редан

ПВК "Редан" — масові зібрання підлітків відбуваються у містах Україні. Джерело: поліція Харкова

У чому може бути його шкода?

Наразі немає інформації про якісь умисні дії щодо дестабілізації в країні від гурту школярів, які намагаються наслідувати популярні в Інтернеті рухи. Проте викликає пересторогу, що хтось може вільно керувати групами населення в країні, де вже рік йде велика війна.

Правоохоронці наголошували, що ситуація постійно відстежується, поліція стежить за створеними "реданами” Telegram-каналами, залучається кіберполіція. Зараз правоохоронцям вдається контролювати ситуацію та запобігати конфліктам.

Нагадаємо, 27 лютого харківські правоохоронці затримали 245 осіб, які готували масову бійку в центрі міста. Вони хотіли провести заворушення біля ТЦ "Нікольський" від імені ПВК "Редан". Особи всіх учасників встановлено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.02.2023 14:42