Фото ілюстративне. Джерело: sud.ua

П'ять ракет атакували військову базу США у Сирії: подробиці

У неділю, 21 квітня, з іракського міста Зуммар у бік військової бази США на північному сході Сирії було випущено щонайменше п'ять ракет. Наразі жодна організація не взяла на себе відповідальність за ракетний удар.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на два джерела в іракських службах безпеки та офіційний представник США.

Напад на сили США є першим з початку лютого, коли підтримувані Іраном угруповання в Іраку припинили напади на американські війська. Це сталося наступного дня після того, як прем'єр-міністр Іраку Мохаммед Шіа аль-Судані повернувся з візиту до США, де він зустрівся з президентом Джо Байденом у Білому домі.

У повідомленні у групі Telegram, пов'язаній з "Катаїб Хезболла", йдеться, що озброєні угруповання в Іраку вирішили відновити атаки після майже тримісячної паузи після того, як не було видно особливого прогресу в переговорах щодо припинення військової коаліції під керівництвом США в країні. Інша популярна Telegram-група, близька до "Катаїб Хезболла", Sabreen News, пізніше заявила, що жодної офіційної заяви з боку підтримуваного Іраном угруповання не було.

Офіційний представник США, виступаючи на умовах анонімності, повідомив, що з Іраку було випущено понад п'ять ракет по військах на базі коаліції в Румаліні, Сирія, але ніхто з американських військовослужбовців не постраждав. Чиновник назвав це "невдалою ракетною атакою", але не одразу було зрозуміло, чи не вдалося ракетам вразити базу, чи вони були знищені до того, як досягли цілі. Також неясно, чи була ціллю сама база.

Після цього, за словами чиновника, літак очолюваної США коаліції в Іраку та Сирії завдав удару по пусковій установці. Два джерела в службах безпеки та старший армійський офіцер в Іраку повідомили, що невелика вантажівка із закріпленою позаду ракетною установкою була припаркована в Зуммарі, місті на кордоні із Сирією.

Офіцер армії повідомив, що зруйнована вантажівка була конфіскована для подальшого розслідування, а початкове розслідування показало, що її було знищено в результаті авіаудару.

"Ми спілкуємося з коаліційними силами в Іраку, щоби поділитися інформацією про цей напад", — додав офіцер.

Іракська група ЗМІ безпеки, офіційний орган, відповідальний за поширення інформації про безпеку, повідомила у своїй заяві, що іракські сили розпочали "широкомасштабну пошуково-інспекційну операцію", націлену на злочинців поблизу сирійського кордону, пообіцявши притягнути їх до відповідальності.

Нагадаємо, раніше сили народної мобілізації та офіційна служба безпеки Іраку заявили, що їхній командний пункт на військовій базі Калсо, розташований приблизно за 50 кілометрів на південь від Багдада, зазнав потужного вибуху ввечері 19 квітня. Два джерела в безпеці повідомили, що це сталося внаслідок авіаудару.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.04.2024 08:57