Рада Безпеки доручила голові ООН заснувати групу по збору доказів злочинів ІДІЛ в Іраку

22 ВЕРЕСНЯ 2017 11:09

Як повідомляє TrueUA з посиланням на UN, члени Ради Безпеки ООН одноголосно схвалили резолюцію, в якій знову заявили про рішучу готовність об'єднатися у боротьбі з терористичним угрупуванням ІДІЛ і домагатися притягнення до відповідальності її членів.   

В зв'язку з цим Рада Безпеки ООН доручила Генеральному секретареві ООН заснувати групу по розслідуванню злочинів «іділовців» в Іраку.   

«Рада Безпеки ООН просить Генерального секретаря заснувати групу по розслідуванню під керівництвом Спеціального радника для підтримки національних зусиль, спрямованих на притягнення ІДІЛ до відповідальності, шляхом збору і зберігання доказів про дії ІДІЛ в Іраку, які можуть кваліфікуватися як військові злочини, злочини проти людяності або геноцид»,- говориться в резолюції, що ухвалила Рада Безпеки ООН і доручила голові ООН впродовж 60 днів представити на його затвердження доповідь з викладом конкретних завдань нової групи, заздалегідь погодивши пропозиції з іракським урядом.  

У резолюції говориться, що не лише Ірак, але і інші держави-члени ООН, на території яких бійці ІДІЛ здійснювали безчинства, можуть звернутися по допомогу до групи, заздалегідь отримавши добро на це від Ради Безпеки ООН.  

Виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН за мотивами голосування, заступник міністра закордонних справ Російської Федерації Геннадій Гатилов заявив, що злочини терористів ІДІЛ не повинні залишатися безкарними, де б вони не здійснювалися.   

«Вітаємо успіхи іракських збройних сил на напрямі боротьби з ІДІЛ, відновлення суверенітету країни. Готові і далі підтримувати ці зусилля керівництва Іраку як в політичному, так і в практичному плані», - сказав Геннадій Гатилов.  

У своєму виступі він призвав посилити координацію і співпрацю держав, «Джебхат ан-Нусри» і пов'язаних з ними угрупувань розгрому ІДІЛ.   

«При цьому не повинно бути «подвійних стандартів», у тому числі стосовно здійснення правосуддя», - заявив представник російського МЗС.

 

Світ, 22.09.2017 11:09