Рада Безпеки не прийняла жоден з проектів резолюції по Венесуелі

01 БЕРЕЗНЯ 2019 11:17

В Раді Безпеки ООН відбулося засідання по ситуації в Венесуелі. На розгляд членів Ради було винесено два проекти резолюції з цього питання - американський і російський. Жоден з них не був прийнятий.

На американський варіант резолюції, в якому пролунав заклик провести в Венесуелі вибори, а також сприяти доставці в країну гуманітарної допомоги, наклали вето Росія і Китай. Проти проголосувала також Південна Африка, три країни - Екваторіальна Гвінея, Індонезія і Кот-д `Івуар - утрималися.

Два дні тому США скликали засідання Ради Безпеки в зв'язку з інцидентом на кордоні Венесуели з Бразилією і Колумбією. Влада Венесуели не допустили в країну гуманітарний вантаж з США, проте прийняли допомогу від Росії і Китаю.

Російський посол зазначив, що, якщо американський варіант резолюції сьогодні був би прийнятий, це був би перший випадок в історії, коли Рада Безпеки «зняла би з посади одного і призначила іншого президента суверенної країни». У проекті резолюції, представленому США, Хуан Гуайдо признавався законним президентом Венесуели.

Нагадаємо, що в ході масових акцій протесту в Венесуелі опозиційний лідер Хуан Гуайдо оголосив себе президентом, пообіцявши створити перехідний уряд і провести нові вибори. США і ряд інших країн визнали його тимчасовим главою держави і закликали Мадуро передати йому владу. В ООН настійно рекомендували всім учасникам цього протистояння утриматися від ескалації ситуації і приступити до переговорів.

Російський проект резолюції по Венесуелі, в якому йшлося про необхідність налагодження діалогу між урядом і опозицією, не набрав достатньої кількості голосів. Сім країн проголосували проти, чотири - за, чотири утрималися.

Політика, 01.03.2019 11:17