Ольга Піщанська. Фото зі соцмереж

Рада призначила Піщанську головою Рахункової палати, попри застереження послів G7: що про неї відомо

У середу, 10 січня, народні депутати призначили головою Рахункової палати Ольгу Піщанську. Раніше вона працювала на посаді голови Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк. Він зазначив, що "За" проголосувало 252 парламентарі.

Результати голосування. Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

Результати голосування. Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

За словами Железняка, голосування відбулося, "попри застереження міжнародних партнерів"

За фракціями голоси розподілилися так:

  • "Слуга народу" — 180
  • "Європейська Солідарність" — 0
  • "Батьківщина" — 13
  • "Платформа за життя та мир" — 17
  • "За майбутнє" — 10
  • "Голос" — 0
  • "Довіра" — 15
  • "Відновлення України" — 10
  • Позафракційні — 7

Що відомо про Ольгу Піщанську

Із липня 2020 року до вересня 2023 року Ольга Піщанська працювала на посаді голови Антимонопольного комітету України. Верховна Рада звільнила її за власним бажанням. З’являлася інформація, що її хотіли призначити керівником Фонду державного майна замість Рустема Умєрова, але вона відмовилася.

Раніше, 21 грудня, парламент не зміг призначити Піщанську головою Рахункової палати: на етапі сигнального голосування стало зрозуміло, що голосів для ухвалення рішення не вистачить.

У державні структури вперше потрапила у вересні 2019 року, одразу на посаду першого заступника голови Антимонопольного комітету України — державного уповноваженого.

Піщанська родом із Кривого Рог, розпочинала кар'єру на "Криворіжсталі", "АрселорМіттал", пізніше працювала в "Метінвест Холдинг".

Раніше посли G7 рекомендували Україні обирати членів Рахункової палати лише після запровадження нової процедури призначення. Таку рекомендацію пов'язували з тим, що Рахункова палата важлива, щоб контролювати гроші міжнародної допомоги. Тому призначення до Рахункової палати до ухвалення закону про її реформу може підірвати довіру до інституції, яка відповідає за нагляд за міжнародною допомогою.

Нагадаємо, що 21 грудня Верховна Рада проголосувала за призначення чотирьох членів Рахункової палати. Це рішення народні обранці ухвалили, попри прохання країн, які виділяють допомогу Україні, не поспішати з цим питанням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.01.2024 13:07