Радник з гуманітарної допомоги в Сирії: нас не покидає відчуття «повного провалу»

08 ГРУДНЯ 2017 13:14

Блокада Східної Гути викликає відчуття «повного провалу» у співробітників гуманітарних організацій в Сирії. Про це заявив Радник Спеціального представника ООН по Сирії Ян Егеланн, виступаючи в Женеві на спільній прес-конференції з самим Спецпредставником Стефаном де Містура, передає TrueUA з посиланням на UN.  

Протягом минулого тижня сторони конфлікту не пропустили жодної колони з допомогою населенню Східної Гути.   

«Ми відчуваємо почуття глибокої незадоволеності - ми готові рятувати життя людей в Східній Гуті, ми прагнемо до цього; ми маємо власне, щоб полегшити долю виснажених дітей - і при цьому наші руки зв'язані, і пов'язані вони з політичних причин», - сказав Ян Егеланн.  

За даними ООН, в Східній Гуті знаходиться близько 400 тисяч мирних жителів. Сотні людей терміново потребують медичної допомоги. Шість місяців тому, за словами Егеланн, співробітники ООН в Сирії подали сторонам конфлікту список людей, що  потребують медичної евакуації.   

З тих пір його поповнюють іменами пацієнтів, яким потрібна допомога.   

«Сьогодні в списку 494 імені. У їх числі 231 дитина. 12 осіб померли, так і не дочекавшись евакуації», - повідомив Егеланн.  

Спеціальний представник ООН по Сирії Стефан де Містура не схильний говорити про провал.   

«Ми не опускаємо руки і будемо домагатися політичного рішення», - сказав він. Містура назвав «середньовічними» дії тих, хто залишає мирне населення вмирати без допомоги.  

За його словами, протягом минулих днів він обговорював план мирного врегулювання з представниками опозиції. Зокрема, мова йшла про нову конституцію і вибори під егідою ООН.  

Він також повідомив, що делегація уряду Сирії повернеться в Женеву 10 грудня щоб відновити переговорний процес, який триватиме до вечора 14 грудня.  

Крім того, де Містура прокоментував заяву президента Росії Володимира Путіна, який, за його словами, зажадав проведення президентських і парламентських виборів в Сирії.   

Спецпосланець ООН підкреслив, що майбутні переговори в Женеві дозволять проаналізувати, наскільки ця ініціатива сприяє успіху женевського процесу або, навпаки, підриває його.

 

Світ, 08.12.2017 13:14