Фото: соцмережі

Ракетний удар по корвету "Аскольд": аналітики пояснили, чому це історичне досягнення

Україна вперше в історії знищила ракетний корабель ворога, який ще навіть не спустили на воду із заводу. Фотографії підтверджують факт влучання по ракетному корвету "Аскольд" під час атаки на завод "Затока" у тимчасово окупованій Керчі.

Про це пише Defense Express.

Зазначається, що корабель хоч і залишився на плаву, але отримав дуже критичні пошкодження і його доведеться відбудовувати заново, буквально "з нуля".

"Україна стала заодно першою в історії, хто знищив ракетний корабель ворога, що навіть ще не вийшов із заводу та не був введений у стрій свого флоту", — пише видання.

Експерти відзначили, що влучання ракетами SCALP-EG припали саме на центральну частину корпусу корвета "Аскольд", де були розміщені вісім вертикальних пускових установок для запуску крилатих ракет "Калібр" та/або П-800 "Онікс". 

Знищений корабель "Аскольд" у Керчі

Фото: Defense Express

Що відомо про удари по Керчі 4 листопада

Збройні сили України у суботу завдали успішних ударів по морській та портовій інфраструктурі суднобудівного заводу "Затока" у тимчасово окупованому Криму. Цю інформацію підтвердили раніше у Страткомі ЗСУ.

Telegram-канал "Крымский ветер" повідомляв, що на суднобудівному заводі в Керчі могло бути влучання в малий ракетний корабель проекту 22800 "Каракурт".

Пізніше командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук подякував пілотам за успішні удари по Керчі. Він також зазначив, що на території заводу стояв один із найсучасніших кораблів ЧФ РФ — носій крилатих ракет "Калібр".

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш раніше пояснював, що американські далекобійні ракети ATACMS "суттєво змінюють правила гри". Тепер окупанти змушені відтягувати свої склади та аеродроми ще далі від лінії фронту.

Нагадаємо, що "Аскольд" — це малий ракетний корабель 22800 типу "Каракурт", який може нести до восьми ракет "Калібр". Знешкодження такого судна, на думку експертів, є дуже важливим для безпеки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.11.2023 20:38