Фото: Pexels

Релігійне свято 25 травня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У суботу, 25 травня, за новим церковним календарем віряни згадують третє знайдення глави Іоана Предтечі. У народі день називається Іванів. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Історія свята та що відомо про Іоана Предтечу

Іоанн Предтеча — пророк і мученик, який вважається після Діви Марії найбільшим святим. Відомо про три випадки віднайдення голови святого Іоанна. Перше відбулося у IV столітті, друге — у V столітті, а третє — у IX столітті. Третє віднайдення святкують саме 25 травня. За легендами Іоанн Предтеча був обезголовлений через підступи юдейської царівни Іродіади та її дочки Саломеї. Відомо, що тіло святого було поховане його учнями у місті Севастії. Голову ж Іродіада заховала в безчесному місці: її забрала благочестива Іоанна, яка була дружиною царського урядника Худзи та поховала в посудині на горі Оливній, що належала до маєтку Ірода.

Святий Іоанн

Святий Іоанн

Через багато років цей маєток перейшов у володіння благочестивому Інокентію, який вирішив побудувати там церкву. Під час будівництва була знайдена посудина з головою. Зберігав Інокентій її з великою побожністю, але перед смертю вирішив заховати на тому ж місці, адже боявся, що голову осквернять язичники. Згодом володарем святині став священник Євстафій. Він знайшов голову та закопав її в печері, думаючи, що повернеться за нею. Але на місці печери виник монастир. Благочестиві монахи побудували його. Згодом архімадриду Маркелу явився Іоанн Хреститель і розповів, де шукати його голову. Так відбулося друге віднайдення. Святиню перенесли до Емесси, а потім і до Константинополя. Люди зверталися до святого з молитвами, щоб минув головний біль. Також вважалося, що Предтеча захищає здоров’я дітей, посіви та родючість.

Що не варто робити у цей день

  • У цей день не можна розповідати нікому про сни, які приснились в ніч на 25 травня.
  • Наші предки вірили, що цього дня заборонено дивитися на небо.
  • 25 травня не варто одягати чорний одяг.
  • Не бажано цього дня ходити в гості.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкували велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 25.05.2024 11:15