Фото: Pexels

Релігійне свято 9 травня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У четвер, 9 травня, за новим церковним календарем віряни святкують Світлий четвер та перенесення мощей святого Миколая з Мир Лікійських у місто Бари.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про цей день

У цей день 937 років тому мощі святителя Миколая були перевезені на кораблі зі спустошеного через набіги турків міста Мири у Лікії (Туреччина) до італійського міста Барі.

Тоді місцеві мешканці з великою радістю і пошаною зустріли святі мощі й урочисто поклали їх у церкві святого Іоана Предтечі біля моря. Багато чудес звершувалось біля цих мощей, тож громадяни побудували нову велику церкву на честь святого Миколая Чудотворця і поклали туди мощі святого, де вони спочивають до цього часу.

Відомо, що святкування перенесення мощей святого Миколая на території України було встановлене ще за митрополита Київського Іоана ІІ, у 1089 році. 

Ікона перенесення мощів святителя Миколая з Мир Лікійських у місто Бар

Ікона перенесення мощів святителя Миколая з Мир Лікійських у місто Бар. Джерело: svtl-nikolay.church.ua

Що не варто робити у цей день

  • Не варто цього дня стригти волосся.
  • Не можна у цей день ображатися та сваритися.
  • 9 травня заборонено лінуватися.
  • Не можна позичати друзям гроші.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 09.05.2024 10:44