Фото: Twitter Олексія Резнікова

Резніков пояснив, чому партнери тягнуть із наданням Україні винищувачів

Країни Заходу розуміють, що після поставок Україні літаків потрібен буде час на їхню підготовку та навчання пілотів. До того ж необхідно й надалі підтримувати їх в належному стані.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у інтерв'ю журналісту Андрію Цаплієнку під час телемарафону.

"Все, що неможливо сьогодні, буде можливим завтра. Iris-T, Samp-T, NASAMS, Crotale, все це служить, захищає наше небо. Тому і літаки також будуть четвертої генерації плюс-плюс однозначно", — заявив міністр.

Також Резніков пояснив, що партнери зволікають із наданням Україні літаків, оскільки таке рішення тягне за собою низку зобов'язань. Зокрема, він вказав на необхідний час на їхню підготовку, перевірку технічного стану та навчання українських пілотів.

Водночас очільник Міноборони України наголосив, що на передачі винищувачів все не закінчиться: партнерам й надалі треба буде підтримувати літаки у належному стані, а також забезпечувати їх зброєю: бомбами та ракетами.

"Це дуже недешева історія. Це найдорожча історія. Вони свідомо та відповідально хочуть дійти до фінішу цього марафону, а саме до перемоги України", — сказав він.

Нагадаємо, раніше речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомляв, що інфраструктура України готова для винищувачів F-16. Для польотів авіації країна має десятки різних аеродромів. За його словами, американська техніка є "не такою й вибагливою" до умов зльоту й посадки. Україна вже має список із кількох десятків пілотів, які готові освоювати сучасні західні винищувачі у Європі чи США. Це залежить від того, які саме літаки союзники зможуть передати.

Водночас президент Володимир Зеленський запевняє: контрнаступ Збройних сил почнеться до того, як партнери нададуть літаки F-16. Держава не може зволікати із деокупацією своїх територій від російських загарбників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.04.2023 23:15