Фото: Володимир Зеленський

Річниця звільнення Бучі: як рятувалося і живе сьогодні Місто-Герой (фото)

П'ятниця, 31 березня — річниця звільнення Бучі на Київщині. Саме у цей день у 2022 році ЗСУ витіснили російських загарбників з міста. Якщо до початку повномасштабного вторгнення затишне передмістя столиці було маловідомим у світі, то навесні про Бучу говорили усі цивілізовані держави — жахливі кадри з міста були на перших шпальтах світових медіа.

Буча перебувала під окупацією 33 дні. У порівнянні з іншими населеними пунктами в Україні — це небагато, проте звірства, які російські нелюди вчинили у цей період, були одними з наймасштабніших з часів Другої світової війни. 

Рашисти вбили в Бучанському районі майже півтори тисячі людей, з них 37 — це діти. Понад 175 людей знайшли в братських могилах і камерах тортур.

Жахи окупації 

Російські танки прорвались у центр міста 27 лютого 2022 року. Ворожа артилерія обстрілювала місто, через що жителі одразу втратили доступ до води, газу та електрики. Найзапекліші бої відбулись на вулиці Вокзальній, яка прямує до Ірпеня. Там українські військові знищили колону російської бронетехніки, яка намагалась прорватись далі на Київ. Саме завдяки цьому лінію фронту вдалося стабілізувати.


Фото: Володимир Зеленський

Залишаючись у місті, росіяни вдавалися до нелюдської жорстокості. Солдати цинічно почали стріляти по мирних людях буквально з перших хвилин, як заїхали в містечко. Зупинялися біля дворів,  заглядали через паркан, і якщо бачили, що хтось із людей визирає у вікно — відразу випускали автоматну чергу. Згодом звірство сягнуло піку: загарбники заходили у двори та розстрілювати жителів просто на очах у родичів. Без жодної причини вбивали й домашніх тварин.

Загарбники виганяли людей зі своїх помешкань в сараї чи підвали. Самі ж заселялися в будинки, а техніку паркували просто на подвір'ях. У разі найменшого опору — катування й розстріл.

Буча
Фото: Володимир Зеленський

Тим часом ЗСУ виснажували російську армію. Втративши колони техніки і сотні солдатів, військове командування РФ наказало здійснити "жест доброї волі" і відступити в Білорусь. 31 березня росіяни залишили Бучу.


Фото: Дмитро Комаров

Буча — братські могили спаленої техніки та мирних людей

Після відступу росіяни покинули в місті багато техніки, бо її вже не було чим заправляти. Окупанти залишали по собі тисячі мінних пасток. 

"Рятувальників, як і всіх українців, вразила жорстокість та ненависть ворога до нашої держави. Ми зіштовхнулися із надзвичайно страшними випадками замінування територій, будинків, квартир. Рашисти мінували дитячі кімнати, дитячі сумки, іграшки. Вони робили це жорстоко", — згадує керівник ДСНС України Сергій Крук.

Окрім мін, Буча була всіяна... тілами місцевих жителів. Лише на території міста знайшли тіла щонайменше 461 людини. Розслідувачі встановили, що в Бучі 10 березня з'явилася братська могила, однак багато тіл лежали просто на вулицях міста аж до деокупації. У більшості жертв були зв'язані за спиною руки й кульові отвори в голові. У багатьох були сліди тортур та зґвалтувань на тілі. За даними журналістів-розслідувачів Bellingcat, 90% жертв серед мирних жителів Бучі загинули внаслідок розстрілів російськими військовими.  

"Найбільш страшний день — Буча... Напевно те, що я побачив. Момент, коли деокупували, було дуже страшно. Ми побачили, що диявол він не десь там, він на землі", — такі слова зі сльозами на очах сказав під час чергової прес-конференції президент Володимир Зеленський.

Традиційно, Кремль заперечував усе, що наробили російські загарбники в Бучі. Рашисти й досі відхрещуються від цього, називаючи кадри постановними, а історію — надуманою.

Проте, за інформацією Генеральної прокуратури України, за 33 дні було вбито 637 цивільних. Ексгумували 422 тіла, а по всьому Бучанському району — 1173. Щонайменше 278 жителів Київської області вважаються зниклими безвісти.

За незламність та безперервний опір, 24 березня 2022 року Указом Президента України місту Бучі присвоєно почесну відзнаку Місто-герой України.

Як Буча живе зараз?

Наразі 80% місцевих жителів повернулися в Бучу — це понад 40 тисяч осіб. Місто має великі плани на відбудову та розвиток. Понад три тисячі об’єктів: житлових, соціальних, критичної інфраструктури були знищені чи пошкоджені росіянами. Збитки оцінюють у 5,2 млрд грн.


Фото: TrueUA

Фото: TrueUA

Проте, за словами міського голови Анатолія Федорука, усі іноземні політики, які приїздять у місто, висловлюють підтримку, стурбованість, говорять про допомогу з відбудовою, але тільки після перемоги. Під час війни допомагають одиничні фонди й рухи. Поки місто відбудовують коштом місцевого і держбюджету. Місцеві жителі намагаються відбудувати втрачені будинки самостійно. 

"За минулий рік нам вдалося відновити фактично 40% зі зруйнованого і дати йому друге життя. Це стосується й житлового фонду й об’єктів інфраструктури. За 2023 рік сподіваємось що ситуація не зміниться, а буде лише поліпшуватись. Ми хочемо вивести цей показник вивести вже за 90%, аби ми більше не помічали тих злочинів і шрамів, які залишили росіяни після себе", — зазначив міський голова.

Буча
Фото: Анатолій Федорук

Нагадаємо, 28 березня 2022 року Сили оборони України звільнили Ірпінь — один з важливих форпостів, який не дозволив окупантам вдертися в Київ. Місто заплатило велику ціну за свою свободу: зруйновано 70% соціальної та житлової інфраструктури, загинули сотні місцевих жителів. Проте Ірпінь став однією з перших ділянок фронту, де український незламний дух зупинив армію, на яку десятиліттями виділялись мільярдні бюджети. У річницю звільнення Ірпеня TrueUA розповідало про ворожу окупацію, її страшні наслідки та повоєнну відбудову міста, яке вже встигло стати прихистком для десятків тисяч переселенців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.03.2023 12:48