На фото Ігор Жовква. Джерело: Офіс президента

"Рішення до кінця року": у Зеленського зробили нову заяву про вступ в ЄС

Процес вступу до Європейського Союзу суттєво відрізняється від приєднання до НАТО. Угода з країнами Євросоюзу складається з 35 глав і кожна з них потребує окремих переговорів.

Про це заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква розповів в інтерв'ю ТСН.

Президент України Володимир Зеленський 28 лютого 2022 року підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. А вже 18 квітня минулого року Україна передала заповнену анкету-опитувальник для набуття статусу кандидата на членство в ЄС.   

Угода про приєднання країни до ЄС складається з 35 глав. Кожна з цих глав потребує окремих переговорів, окремих переговорних делегацій. Кожна з цих глав має бути відкрита одностайним рішенням, закрита одностайним рішенням. 

"Це дуже тривалий процес, який, втім, країни проходили по-різному. Тому, цього року наша основна мета — це отримати рішення про початок переговорів про вступ. У нас є чудові шанси для цього. Ми з доволі високими темпами виконуємо сім рекомендацій, які нам надала Єврокомісія після того, як ми отримали статус країни-кандидата. Не будемо зараз вдаватися в деталі. Але в принципі більшість критеріїв у нас виконана. Це оцінка президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн", — пояснив він.

Жовква переконує, що все необхідне законодавство, або майже все, прийнято. Рішення про початок переговорів має бути ухвалене у жовтні цього року.

"Тому десь орієнтовно в кінці травня — на початку червня матимемо проміжну оцінку нашого прогресу з боку Єврокомісії. У жовтні матимемо фінальну оцінку разом з іншими країнами-кандидатами, адже Україна — не єдина країна-кандидат до членства в ЄС", — резюмував Ігор Жовква.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7. 7. Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що повноправним членом Європейського Союзу Україна зможе стати не раніше, ніж за шість років. Тобто аж у 2029 році.

17 квітня очільник МЗС Румунії Богдан Ауреску заявив, що його країна готова допомогти Україні та Молдові виконати необхідні умови для вступу до Євросоюзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.05.2023 11:58