Рішення проблеми сомалійського піратства потрібно шукати на суші

15 ЖОВТНЯ 2018 21:52

Протягом року морські розбійники скоїли п'ять серйозних нападів, які, правда, вдалося відбити. В цілому біля сомалійського узбережжя діють чотири піратські групи. Про це йдеться в новій доповіді Генерального секретаря, підготовленій для Ради Безпеки ООН.

У доповіді, присвяченому проблемі піратства і розбою на морі біля берегів Сомалі, описані основні події в період з 1 жовтня 2017 року по 30 вересня 2018.

Глава ООН нагадав, що в регіоні діють міжнародні військово-морські сили з 33 країн. Вони забезпечують безпеку в міжнародних водах площею близько 3,2 млн кв. миль. У цьому ж регіоні здійснюється військово-морська операція Європейського союзу «Аталанта», в яких задіяні один або два військові кораблі, два літаки морського патрулювання і до 800 чоловік особового складу. Район патрулювання цих сил простягається від південної частини Червоного моря до західної частини Індійського океану і його південній частині в районі Мадагаскару. За десять років своєї діяльності сили ЄС успішно забезпечили захист судів, що доставили в сомалійські порти більш 1,75 млн тон гуманітарних вантажів. У липні 2018 року Європейський союз продовжив термін дії операції «Аталанта» до 31 грудня 2020 року.

Генеральний секретар вважає, що проблему піратства не можна розглядати у відриві від зусиль по боротьбі з бідністю і безробіттям в Сомалі. «Довгострокове вирішення проблеми піратства необхідно шукати на суші ...», - підкреслив глава ООН

Світ, 15.10.2018 21:52