Міністри Ради Європи. Джерело: coe.int

"Ризькі принципи": Рада Європи визначила покарання для РФ за злочини в Україні

Міністри юстиції держав-членів і спостерігачів Ради Європи визначили принципи для покарання Росії за злочини в Україні та відшкодування збитків українцям. Для цього потрібно створити Реєстр збитків, а також провести розслідування злочинів РФ. Розроблені кроки назвали "Ризькими принципами" (зустріч проходила у Ризі 11 вересня).

Про це повідомив сайт Ради Європи.

Реєстр збитків для України

Вказується, що Реєстр повинен орієнтуватися на жертв, вразливих груп (жінок і дітей), а українській владі треба допомогти створити та координувати реєстр.

Міністри нагадали про важливість Реєстру збитків як першого кроку до того, щоби Росія заплатила за збитки, які вона завдала Україні своєю незаконною війною. Робота Реєстру, включно з його цифровою платформою, на якій зібрані всі дані про претензії та докази, покликана стати першим компонентом майбутнього міжнародного механізму компенсації.

"Це допоможе забезпечити повне й ефективне відшкодування збитків Україні та жертвам за допомогою окремого міжнародного інструменту, який створимо в співпраці з Україною", — йдеться в заяві.

Розслідування всіх злочинів РФ

"Усі звинувачення у злочинах, включно з воєнними злочинами, злочини проти людяності та геноцид, вчинені російськими військами в Україні, необхідно повністю розслідувати, і, якщо це виправдано, їх варто переслідувати за законом на національному та міжнародному рівнях, щоби винні понесли відповідальність за свої дії", — йдеться у заяві.

Правосуддя має перемогти щодо всіх жертв і з метою запобігання майбутнім воєнним злочинам.

"З цією метою ми підтримуємо розслідування та зусилля зі збору доказів, які проводять українська влада, інша національні влади та прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС)", — заявили міністри.

У цьому плані вони наголосили на значенні ордерів прокурора МКС на арешт у зв'язку з можливими воєнними злочинами, такими як незаконна депортація та переміщення дітей з або на тимчасово контрольовані або окуповані території України. Міністри найрішучішим чином засудили їхнє примусове поміщення під варту або усиновлення громадянами Росії, а також зневажання їхньої гідності та прав.

Також міністри закликали всі відповідні зацікавлені сторони, включаючи міжнародні організації, які продовжують свою роботу в Російській Федерації та Білорусі, брати активну участь у виявленні поточних місць незаконно депортованих та переміщених українських дітей і надати допомогу для їх безпечного повернення.

Рада Європи продовжить підтримувати ефективну реалізацію Плану дій для України під назвою "Стійкість, відновлення та реконструкція на період 2023-2026 років".

Нагадаємо, що Рада Європи засудила проведення Росією псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях України 8-10 вересня, назвавши їх грубим порушенням міжнародного права. У спеціальній заяві вказано, що вони стали ще однією ілюстрацією заперечення Росією цінностей демократії, прав людини та верховенства права, які підтримує Рада Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 09:43