Фото: "Вікіпедія"

Роковини авіакатастрофи у Броварах: що відомо про причини трагедії і скільки років в'язниці загрожує підозрюваним

Рік тому, 18 січня 2023-го, у Броварах на Київщині розбився гелікоптер із керівництвом Міністерства внутрішніх справ на борту. Внаслідок авіакатастрофи загинули 14 осіб, серед них були міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, його заступник Євгеній Єнін, а також цивільні особи, зокрема дитина. Слідство встановило обставини трагедії та підозрюваних, попереду судовий розгляд справи.

TrueUA пригадує події того трагічного дня та розповідає деталі розслідування.

Як сталася авіакатастрофа: перші хвилини трагедії

Вранці 18 січня 2023 року гелікоптер Державної служби України з надзвичайних ситуацій вилетів із Києва. Вже о 08:20 під час польоту над Броварами він втратив орієнтування та впав у одному з житлових кварталів міста поряд із дитячим садком та багатоповерхівкою. Від пошкоджень у будівлі дитсадка почалася пожежа.

На місце оперативно прибули рятувальники та медики, пожежу оперативно ліквідували. Діти та персонал дошкільного закладу були евакуйовані, але жертв не вдалося уникнути.

авіакатастрофа у Броварах 18 січня 2023 року

Фото з соцмереж

Хто загинув і постраждав

На борту літального апарату було керівництво Міністерства внутрішніх справ, яке направлялося у відрядження в Харківську та Дніпропетровську область: очільник МВС Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар Юрій Лубкович.

Монастирськкий, Єнін, Лубкович

Загиблі посадовці МВС: Денис Монастирський, Євгеній Єнін, Юрій Лубкович

Крім цього, їх супроводжували

  • Тетяна Шутяк — заступниця керівника Патронатної служби МВС;
  • Михайло Павлушко — начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ (начальник охорони міністра);
  • Андрій Маринченко — старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки НПУ (охоронець міністра);
  • Микола Анацький — провідний інспектор Департаменту комунікації МВС (фотограф).

Серед екіпажу у літаку перебували

  • Олександр Василенко — командир гелікоптера;
  • Костянтин Коваленко — другий пілот;
  • Іван Касьянов — бортовий механік, прапорщик служби цивільного захисту.

Окрім керівництва міністерства та екіпажу гвинтокрила, внаслідок трагедії загинули три жінки та дівчинка 2017 року народження, які прийшли зранку в дитячий садочок. Крім того, травми отримала 31 особа, серед яких — 13 дітей.

Мілана та Олена Пономаренко

Мілана та Олена Пономаренко

Загиблій дівчинці було всього п'ять років. Мілана, як і її старша сестричка, 13-річна Єва, займалася гімнастикою. 35-річна Олена працювала в логістичній компанії заступницею головного бухгалтера. Вранці 18 січня Олександр привіз дружину з донечкою до садочка, а сам чекав у автомобілі. Олена та Мілана встигли лише зайти всередину, як на дах впав гвинтокрил.

Що призвело до авіакатастрофи

Спершу силовики розглядали кілька версій трагедії, серед яких: порушення правил польоту; технічна несправність гелікоптера; умисні дії щодо знищення транспортного засобу. У березні 2023-го в МВС поінформували, що залишаються робочими три основні версії авіакатастрофи — порушення правил польоту, технічна несправність гелікоптера та умисні дії щодо знищення транспортного засобу. Тобто ймовірність диверсії чи замаху на життя керівництва МВС слідство відкинуло як версію.

трагедія у Броварах

Фото: Державне бюро розслідувань

"Чорні скриньки" літака було розшифровано у серпні 2023 року. Тоді слідчі ДБР похвилинно відтворили день аварії. До розслідування було залучено іноземних спеціалістів, представників французької компанії-виробника гелікоптера Super Puma.

Тоді слідство встановило, що причиною трагедії на Київщині стало "відверте порушення посадовцями ДСНС правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту".

Після авіакатастрофи у Броварах в МВС заборонили керівництву користуватися під час воєнного стану авіаційним транспортом — гелікоптерами та літаками.

Повітряне судно не мало документів на перевезення

За даними ДБР, у січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Не було враховано погодних умов

У Бюро зауважили, що під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема, про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте, жоден з посадовців відповідальних за безпеку польотів, виліт не скасував або не переніс його на пізніше, до моменту сприятливих погодних умов.

Фатальний маневр

Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду — багатоповерховий будинок та почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся, втратив орієнтування в просторі й під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею. При падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

Реконструкція маневру гелікоптера

Інфографіка: Реконструкція маневру гелікоптера. Джерело: ДБР

Кому повідомили про підозру й що їм загрожує

У серпні 2023 року слідчі повідомили про підозру п’ятьом посадовцям Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які порушили правила безпеки польотів гелікоптера. Зокрема:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України,
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Посадовцям Управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ повідомлено про підозру у порушенні правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 276 КК України. Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Санкція статей передбачає покарання — позбавлення волі до 10 років.

Тоді ж суд обрав запобіжний захід начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС Івану Коробці — два місяці тримання під вартою. Водночас, як повідомляли ЗМІ, він із рішенням суду не погодився й заявив, що діяв "відповідно до керівних документів". За його словами, фаховий рівень пілотів дозволяв перевозити керівний склад, а "погода була льотна".

Розслідування завершено: що далі?

27 листопада 2023 року працівники ДБР завершили розслідування щодо авіакатастрофи гелікоптера 18 січня 2023 року у Броварах. Матеріали справи відкрили для ознайомлення підозрюваним та їхнім захисникам, а також потерпілим та їх законним представникам.

Після ознайомлення обвинувальний акт надійде до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.01.2024 11:53