Фото: Вікіпедія

Росії не вдалося повернутися до Ради ООН з прав людини

Росії не вдалося переобратися до Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини шляхом таємного голосування. За неї віддали усього 83 голоси, що було значно менше, аніж за двох інших кандидатів.

Про це у соцмережі Х (колишній Twitter) повідомив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

Країна-агресорка змагалася з Албанією та Болгарією за два місця в Раді ООН в період з 2024 по 2026 рік. Вказані місця були зарезервовані для країн Центральної та Східної Європи. Кандидатів обирали шляхом таємного голосування.

За даними Кислиці, Болгарію підтримали 160 голосами, Албанію 123 голосами, а ось Росію за Росію було віддано 83 голоси. У такий спосіб у Раді безпеки ООН з-поміж європейських держав будуть представлені Албанія, Болгарія, Франція та Нідерланди.

Як РФ намагалася повернутися до Ради безпеки ООН з прав людини

Раніше ЗМІ писали, що, на переконання деяких дипломатів, у Росії були шанси повернутись до складу Ради на тлі "втоми від війни в Україні". Для реалізації свого плану Російська Федерація активно залучала голоси африканських, азійських та інших незахідних країн у Генасамблеї ООН, що складається зі 193 членів, називаючи позицію США та їхніх союзників "упередженістю" й "лицемірством". Водночас критики Росії зазначали, що таке переобрання підірве довіру до Ради з прав людини, яка є одним із найефективніших органів ООН.

Рада ООН з прав людини розташована у Женеві й складається з 47 членів, кожен з яких обирається на трирічний термін. 

Нагадаємо, торік у квітні Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй виключила Російську Федерацію з Ради з прав людини. Приводом для резолюції стали грубі порушення прав людини у місті Буча на Київщині. 

Останньою країною, яку виключали з Ради, була Лівія — в лютому 2011 року. До такого кроку вдалися через насильство проти протестувальників з боку сил, лояльних до тодішнього лідера країни Муаммара Каддафі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.10.2023 01:44