Протести в Сербії. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Російські спецслужби попередили Белград про протести, — прем'єр Сербії

Російські спецслужби нібито надали сербській владі інформацію про можливі інциденти на протестах у Белграді.

Про це розповіла прем’єр-міністр країни Ана Брнабич в ефірі телеканалу Pink.

Очільниця уряду стверджує, що вона намагалася передати інформацію російських спецслужб західним дипломатам, однак вони нібито не сприйняли ці дані всерйоз.

"У нас була інформація від служб, які про це попереджали. Перш за все, цю інформацію нам надала російська спецслужба, але представники західних країн звинуватили нас у поширенні дезінформації і в тому, що це нісенітниця", заявила вона.

При цьому Брнабич наголосила, що у Сербії не пройде сценарій з "новим Майданом", порівнявши протести в Белграді з Революцією Гідності в Україні.

Додамо, що ввечері 24 грудня у центрі Белграда тисячі людей зібралися на антиурядову акцію протесту з вимогою скасувати результати парламентських і місцевих виборів, які відбулися тиждень тому і були визнані міжнародними спостерігачами нечесними.

Як пише Reuters, поліції навіть довелося застосувати перцевий балончик після того, як натовп спробував прорватися до белградської ратуші, де розташована місцева виборча комісія. Деякі з протестувальників залізли на будівлю і розбили вікна. Протестувальники скандували: "Вучич злодій".

Протести у Сербії: що відомо

Президент Сербії Александр Вучич своєю чергою записав звернення до нації на тлі спроби захоплення будівлі міськадміністрації членами опозиції.

"Не хвилюйтеся, громадяни Сербії. Ми любимо свою країну і місто, ми не звикли, щоб хтось розбивав наші вікна, хтось знищував наш будинок. Ніякої революції не відбувається, у них нічого не вийде", — заявив президент Сербії.

Він також додав, що держава намагається не завдавати шкоди нікому з випадкових демонстрантів, тому вдається до м'якої реакції. За словами Вучича, на акцію протесту зібралося 2490 осіб.

Нагадаємо, у неділю, 17 грудня, у Сербії відбулися дострокові парламентські вибори. За попередніми підрахунками, переконливу перемогу здобуває пропрезидентська Сербська прогресивна партія — вона набрала 47% голосів виборців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.12.2023 11:52