Фото: twitter.com/avucic

У Сербії на виборах перемагають популісти на чолі з Вучичем: опозиція заявляє про фальсифікацію результатів

У неділю, 17 грудня, у Сербії відбулися дострокові парламентські вибори. За попередніми підрахунками, переконливу перемогу здобуває пропрезидентська Сербська прогресивна партія — вона набрала 47% голосів виборців.

Про це повідомляє Associated Press.

Як заявила в.о. прем'єр-міністра Анна Брнабіч, після підрахунку половини бюлетенів керівна Сербська прогресивна партія набрала 47% голосів і, як очікується, отримає близько 130 місць у парламенті, що складається з 250 депутатів. За словами Брнабіч, головна опозиційна група "Сербія проти насильства" набрала близько 23% голосів.

Зазначається, що основна боротьба на парламентських і місцевих виборах точилася між "Сербськими прогресистами" президента Александара Вучича і центристською коаліцією, яка прагнула підірвати владу популістів, що керують неспокійною балканською державою з 2012 року.

На основі 90,2% вибірки соціологічних центрів CeSID/IPSOS, список "Александар Вучич — Сербія не повинна зупинитися" набрав 46,3% голосів, або 128 мандатів.

На другому місці — опозиційна лівоцентристська "Сербія проти насильства" з 23,6% або 65 мандатами.

Третю позицію посідає коаліція Соціалістичної партії Сербії (SPS) з 6,6% або 18 мандатами.

Очікувалося, що опозиційна партія "Сербія проти насильства" кине найбільший виклик міській раді Белграда, і аналітики стверджували, що перемога опозиції в столиці серйозно похитнула б жорстке правління Вучича в країні. Однак Вучич заявив, що його партія також лідирує в голосуванні в столиці, додавши, що післявиборчі коаліційні переговори визначать, хто буде керувати в Белграді.

"Це абсолютна перемога, яка робить мене надзвичайно щасливим. Ми знаємо, чого ми досягли за попередній період і наскільки важкий період попереду", — заявив Вучич у штаб-квартирі своєї партії в Белграді.

Головна опозиційна група заперечує результати голосування, заявляючи, що вони були сфальсифіковані, і наголошує, що оскаржуватиме підрахунок голосів "усіма демократичними засобами".

За словами лідера опозиції Мирослава Алексича, людей які не живуть у Белграді, привозили на автобусах, мікроавтобусах і автомобілях, щоб вони проголосували так, ніби вони є громадянами Белграда. Також він зазначив, що 40 тисяч посвідчень особи було видано людям, які не живуть у столиці.

Відомо, що явка виборців за годину до закриття виборчих дільниць становила близько 55%, приблизно стільки ж, як і під час останніх виборів у 2022 році, коли Вучич здобув переконливу перемогу. Перші офіційні результати очікуються в понеділок.

Низка незалежних ЗМІ та спостерігачів вже повідомляють про порушення, які зафіксували під час виборів.

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент країни й призначив дострокові вибори на 17 грудня. Того ж дня уряд направив Вучичу вмотивовану пропозицію про розпуск Національних зборів і призначення виборів. Як зазначив парламент, проведення нових виборів за теперішніх обставин забезпечить вищий ступінь демократії, зменшить напруженість в суспільстві, утвердить на вільне висловлення думок і поглядів з політичних, економічних й інших питань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.12.2023 09:34