Протести в Сербії. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

У Сербії тисячі людей вийшли на протест з вимогою скасувати результати виборів: усі деталі

У центрі Белграда ввечері 24 грудня тисячі людей зібралися на антиурядову акцію протесту з вимогою скасувати результати парламентських і місцевих виборів, які відбулися тиждень тому і були визнані міжнародними спостерігачами нечесними.

Як пише Reuters, поліції навіть довелося застосувати перцевий балончик після того, як натовп спробував прорватися до белградської ратуші, де розташована місцева виборча комісія. Деякі з протестувальників залізли на будівлю і розбили вікна.

Протестувальники скандували: "Вучич злодій".

Срджан Мілівоєвич і Володимир Обрадович з коаліції "Сербія проти насильства" (SPN) намагалися увійти до мерії, коли натовп вигукував "заходьте, заходьте" і "не здавайтеся".

Водночас інший член "Сербії проти насильства" Марініка Тепіч досі голодує — він розпочав протест від початку виборів, вимагаючи їхнього скасування.

Реакція президента

Президент Сербії Александр Вучич своєю чергою записав звернення до нації на тлі спроби захоплення будівлі міськадміністрації членами опозиції.

"Не хвилюйтеся, громадяни Сербії. Ми любимо свою країну і місто, ми не звикли, щоб хтось розбивав наші вікна, хтось знищував наш будинок. Ніякої революції не відбувається, у них нічого не вийде", — заявив президент Сербії.

Він також додав, що держава намагається не завдавати шкоди нікому з випадкових демонстрантів, тому вдається до м'якої реакції. За словами Вучича, на акцію протесту зібралося 2490 осіб.

"З усієї Сербії надійшли тисячі дзвінків від людей, які хочуть приїхати захистити наші інститути. Ми просимо їх не робити цього. Країна досить сильна, щоб захистити Сербію і Белград", — сказав глава Сербії.

Вучич уточнив, що опозиція вже почала святкувати "успішну революцію, що відбувається", що вказує на їхні реальні цілі та підготовку. Він також подякував "іноземним спецслужбам", які попереджали сербське керівництво про спробу "кольорової революції", і пообіцяв, що організатори спроби захоплення відповідатимуть перед законом.

Якими були результати виборів у Сербії

Попередні результати від Державної виборчої комісії свідчать про те, що популістська правляча Сербська прогресивна партія (SNS) отримала 46,72% голосів на позачергових парламентських виборах минулими вихідними.

Водночас Міжнародна моніторингова місія заявила, що SNS отримала несправедливу перевагу завдяки упередженості ЗМІ, неналежному впливу президента Александара Вучича та порушенням під час голосування, таким як підкуп виборців. Вучич заявив, що вибори були чесними.

Лівоцентристський опозиційний альянс "Сербія проти насильства" посів друге місце на виборах з 23,56% голосів, а Соціалістична партія Сербії — третє з 6,56%.

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент країни й призначив дострокові вибори на 17 грудня. Того ж дня уряд направив Вучичу вмотивовану пропозицію про розпуск Національних зборів і призначення виборів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.12.2023 00:54