Фото: Pixabay

Росія блокує VPN, щоб обмежити доступ своїх громадян до незалежних і міжнародних ЗМІ, — розвідка Британії

Влада Росії активно блокує VPN-сервіси, щоб громадяни РФ не мали доступу о незалежних і міжнародних засобів масової інформації.

Про це повідомила розвідка Великої Британії.

Як зауважили розвідники, у російських ЗМІ з'явилася інформація про те, що з 4 липня на вимогу "Роскомнадзору" з російського App Store було видалено декілька VPN-додатків. Орган отримав право блокувати доступ до VPN-сервісів без звернення до суду у березні 2024 року. Таке рішення відомство країни-агресорки пояснило тим, що програми містять "заборонений у Росії контент".

"Це майже напевно спрямовано на обмеження можливості громадянам отримати доступ до незалежних російських та міжнародних ЗМІ, а також спростити можливість спецслужб стежити за російськими громадянами", — зазначає британська розвідка.

До того ж, ФСБ вимагає від операторів зв'язку відключити інтернет-телефонію VoIP, щоб нібито скоротити кількість випадків шахрайства.

"Насправді ж, швидше за все, вона (вимога відключити інтернет-телефонію VoIP, — ред.) спрямована на розширення можливостей російської влади щодо моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян та юридичних осіб", — вважають розвідники.

Крім того, у розвідці нагадали, що ще у 2019 році країна-агресорка проводила навчання з відключення від всесвітньої павутини та ухвалила закон про "суверенний інтернет". Заходи посилилися після вторгнення в Україну 2022 року, коли більшість незалежних ЗМІ закрилися або були змушені переміститися за кордон.

Нагадаємо, раніше Центр протидії дезінформації повідомляв, що останнім часом рашисти активізували проведення інформаційної операції "Мир". Її мета — розмиття "Формули миру", яку запропонувала Україна, у країнах Заходу та Глобального півдня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Світ, 06.07.2024 12:59