Фото: Telegram-канал Ігоря Терехова

Росія хоче перетворити Харків на сіру зону, непридатну для життя, — The Economist

Країна-агресорка Росія хоче перетворити Харків на "сіру зону", яка буде непридатною для життя. Також Харків є одним із кількох можливих напрямків майбутнього наступу.

Про це повідомляє The Economist із посиланням на військові джерела у Києві.

"Військові джерела в Києві стверджували, що Росія вирішила зробити місто "сірою зоною", непридатною для проживання цивільних осіб", — наголосили у виданні.

У The Economist звернули увагу на те, що Росія посилила бомбардування Харкова авіабомбами, а також стала інтенсивніше тероризувати місто ракетами та дронами. Це також може свідчити по наміри Кремля щодо так званої "сірої зони".

"Росія посилила бомбардування Харкова в грудні, приблизно в той час, коли проблеми з американською військовою допомогою почали потрапляти в заголовки газет. Відтоді місто отримало більше балістичних ракет, ніж будь-коли з початку війни", — зауважили журналісти.

Водночас мер Харкова Ігор Терехов в інтерв'ю The Economist спростував гіпотезу про те, що Росія намагається перетворити це місто на сіру зону. Він запевнив, що попри те, що ворог продовжує активно обстрілювати місто, жителі Харкова не дозволять окупувати своє місто.

"Як можна зробити таке місто сірою зоною? Люди не підуть, тому що вони вже поїхали, потім повернулися. Їх уже досить катували", — заявив він.

Крім того, джерело видання, яке ознайомлене із даними української розвідки, розповіло виданню, що Росія зараз тренує шість дивізій (приблизно 120 тисяч військовослужбовців) у Східному Сибіру. А Харків — один із кількох можливих напрямків майбутнього російського штурму, хоча й не найімовірніший. 

"Військова операція із захоплення Харкова була б важким завданням для Росії. Востаннє, коли вона намагалася, у 2022 році, коли місто було набагато слабкіше захищено, вона зазнала разючої невдачі. Взяття міста вимагало б прориву української оборони та оточення, що Росія далеко не в змозі зробити", — наголосили у The Economist.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Харків залишається "бажаною ціллю" для росіян. Проте місто надійно захищене від сухопутного вторгнення російських військ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.04.2024 23:05