Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Росія розміщує військові об’єкти біля цивільних районів у Криму: в ISW назвали мету

Війська країни-агресорки цілеспрямовано розміщують військові об’єкти поблизу цивільних районів у тимчасово окупованому Криму. Головна мета —  стримати українські удари.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як наголосили фахівці, 23 червня міноборони Росії звинуватило Україну в ракетних обстрілах Криму. Зокрема, ворог заявив, що українські сили запустили п'ять ракет ATACMS, оснащених касетними бойовими частинами, по Севастополю, і що російські сили перехопили чотири ракети. Водночас удар російського перехоплювача ППО призвів до того, що одна ракета відхилилася від траєкторії польоту і вибухнула.

Згодом країна-агресорка виступила зі звинуваченнями й на адресу Сполучених Штатів Америки та наголосила, що Америка винна у жертвах серед цивільного населення в Севастополі, оскільки система ATACMS була надана США. 

"Звинувачення Міністерства оборони Росії на адресу США у жертвах серед цивільного населення є спробою утримати Сполучені Штати від надання подальшої допомоги Україні у сфері безпеки", — наголошують експерти.

Аналітики зауважили, що 23 червня у мережі пропагандистські пабліки оприлюднили кадри, які нібито показують цивільних на пляжі в Севастополі під час і після відхилення ракети від траєкторії польоту. Російські джерела стверджують, що касетні боєприпаси впали на цивільних біля пляжу в парку Учуївка на півночі Севастополя.

До того ж гауляйтер Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що в результаті удару загинуло четверо людей і 151 людина отримала поранення.

"Російські військові, ймовірно, цілеспрямовано розміщують законні військові цілі поблизу цивільних районів у Криму, намагаючись стримати українські удари", — йдеться у звіті ISW.

Крім того, як зауважили в Інституті, було зафіксоване використання російськими військами Запорізької атомної електростанції та шкіл на окупованій материковій частині України для прикриття російської військової техніки.

"Росія, ймовірно, порушує власні правила застосування Міжнародного гуманітарного права, в яких зазначено, що "військове командування повинно уникати розміщення військових об'єктів у густонаселених районах або поблизу них", — підсумовують аналітики.

Нагадаємо, раніше керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив в інтерв’ю виданню The Philadelphia Inquirer, що "армагеддону" на фронті не відбуватиметься. Однак ситуація залишатиметься складною ще щонайменше місяць. Російські окупанти впродовж найближчого часу намагатимуться тиснути максимально.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2024 07:07