Мапа: Planet Labs

Росія збудувала дамбу в Токмаку, аби сповільнити просування ЗСУ, — Bellingcat

Перед контрнаступом ЗСУ Росія збудувала дамбу на околиці окупованого міста Токмак Запорізької областіІмпровізована дамба розташована в межах оборонної лінії, що огинає місто.

Про це повідомляє Bellingcat.

Супутникові зображення від Planet Labs показали сліди, що ведуть до місця дамби 3 травня 2023 року, і показують, що річка Токмачка перерізана 6 травня, а рівень води на східній стороні дамби неухильно зростав до червня. Після будівництва дамби річка значно розширилася та затопила деякі найближчі до дамби поля. 

"Підвищення рівня води в річці Токмачка може бути частиною більших зусиль з уповільнення просування українських військ. Якщо говорити точніше, це може бути частиною зусиль уповільнити східне охоплення Токмака в разі українського прориву поблизу міста", — пояснюють у Bellingcat.

Втім експерти вказують, що наслідки руйнування дамби в Токмаку не будуть такими масштабними, як це було в Новій Каховці на Херсонщині.


Мапа: Planet Labs

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Токмаку росіяни посилили перевірки на блок-постах. Зокрема, вони зупиняють людей та рвуть паспорти громадян України.

Окрім цього, в Запорізькій області російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення, використовуючи для вивозу чужого майна військовий вантажний транспорт. Так, з селища Очеретувате, у напрямку міста Токмак зафіксовано рух російських автомобільних колон з награбованою побутовою технікою, меблями та іншим майном місцевих жителів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.06.2023 16:09