Фото: Pixabay

Росіяни поширюють фейки про знищення бункера НАТО біля Львова

Російська пропаганда продовжує отруювати інформаційний простір фейками. Цього разу рашисти вигадали, що 9 березня нібито "знищили "Кинджалом" секретний бункер НАТО біля Львова". 

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій, російські ЗМІ поширюють фейк, що у "бункері" перебували "200 офіцерів Альянсу та ЗСУ".

Фахівці вказують, що першоджерелом цієї "новини" став "близький до міноборони своєї країни грецький портал Pronews", а додатковими "аргументами" — "повідомлення на деяких київських сайтах" про те, що після події "представників Міноборони та Генштабу ЗСУ викликали на килим до посольства США". 

фейки пропаганди

Скріншот зі сторінки у Telegram Центру стратегічних комунікацій

"9 березня РФ справді випустила по Україні шість гіперзвукових ракет "Кинджал". Одна із них поцілила у Золочівський район Львівської області. Цей ракетний удар уразив два житлові будинки в селі Велика Вільшаниця, внаслідок чого загинули п'ятеро людей, зазначили журналісти StopFake. Інші ракети над Львівською областю, за словами очільника Львівської ОВА, були збиті силами ППО", — повідомили у Центрі стратегічних комунікацій.

Додається, що повідомлення про те, що після події "представників Міноборони та Генштабу ЗСУ викликали на килим до посольства США", не має жодних офіційних підтверджень і було передруковано виключно російськими пропагандистськими ЗМІ.

Нагадаємо, що це не єдиний фейк, який окупанти поширюють у мережі останніми днями. Так, російська пропаганда поширює відеозвернення нібито військовослужбовців 124-ї бригади, які скаржаться на "величезні втрати". Експерти зауважують, що ця ІПСО розроблена пропагандистами з Кремля. Вони поширюють серед української аудиторії наративи про панічні настрої в лавах Сил оборони України. Від імені українських воїнів вони постійно заявляють про нібито нестачу боєприпасів, брак грошей, обмаль їжі тощо.

Британські розвідники раніше повідомляли, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія систематично використовувала інформаційні операції як головний елемент своєї стратегії.Кремль використовує безліч каналів для поширення дезінформації — навмисне створення та розповсюдження хибних чи сфабрикованих даних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.04.2023 01:37