Олександр Лієв / скріншот з відео

Розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ: Лієва відправили під варту

У понеділок, 12 лютого, колишнього керівника департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександра Лієва, якого підозрюють у розкраданні на закупівлі снарядів для Збройних сил України, апеляційна палата Вищого антикорупційного суду взяла під варту. Він пробуде у СІЗО до 8 квітня.

Про це повідомляє "Суспільне".

Так, суд постановив взяти Лієва під варту в залі суду строком на 60 днів, до 8 квітня включно. Також зазначається, що він зможе вийти із СІЗО під заставу у розмірі 50 мільйонів гривень.

Своєю чергою підозрюваний у коментарі журналістам сказав, що шокований рішенням суду. Зокрема, він назвав розмір застави неспівставним зі своїми зарплатою та доходами. Лієв підкреслив, що співпрацював зі слідством та приходив на всі допити. До того ж екс-чиновник заявив, що планує звертатися до Європейського суду з прав людини.

Варто додати, що 5 лютого Олександр Лієв пройшов "публічний поліграф". У такий спосіб він намагався довести свою невинуватість. Перед публічним поліграфом екс-чиновник 2 лютого пройшов передтестове дослідження, під час якого йому було поставлено сім запитань. За результатами дослідження Лієв, дав неправдиву відповідь на одне із запитань. Водночас вже 5 лютого, це саме запитання Лієв відповів: "ні… і так, і ні, тут…". Коли його попросили дати точну відповідь на запитання, він сказав: "ні, тут треба пояснювати". У результаті поліграфолог зняв запитання, через те, що воно "не було сприйнято респондентом", і у Лієва виникло "підвищене реагування".

Справа розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ: що відомо

Співробітники Служби безпеки України 27 січня прийшли з обшуками до посадовців Міністерства оборони та менеджерів "Львівського арсеналу". СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Правоохоронці задокументували дані та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

Зокрема, за даними слідства, у жовтні 2022 року фігуранти уклали з Міноборони контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів іноземного виробництва. Жодні постачання не відбулися, попри зобов'язання розпочати їх у грудні 2022 року. Контракт передплатило Міністерство оборони на 97%.

За матеріалами справи, п'ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Одного з підозрюваних, а саме екс-очільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.

29 січня Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання прокурора та не обрав запобіжний захід колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Олександру Лієву.

Нагадаємо, 2 лютого Вищий антикорупційний суд обрав фігурантові справи щодо розкрадання майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів для Збройних сил України запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Йдеться про відстороненого від виконання обов'язків  департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура. Він є одним із п'яти підозрюваних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.02.2024 18:27