Фото: Влада Колодій/Суспільне

Справа про розкрадання 1,5 млрд гривень: ЗМІ заявили, що Лієв не пройшов повністю тест на поліграфі

Колишній керівник департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександр Лієв, якого підозрюють у розкраданні на закупівлі снарядів для Збройних сил України, 5 лютого пройшов "публічний поліграф". У такий спосіб він намагався довести свою невинуватість.

Про це повідомляє Hromadske з посиланням на результати з передтестового дослідження Лієва.

У виданні наголосили, що дослідження на поліграфі ініціював сам Лієв. Перед публічним поліграфом екс-чиновник 2 лютого пройшов передтестове дослідження, під час якого йому було поставлено сім запитань:

  1. Чи отримував Лієв неправомірну вигоду (кошти, майно, цінності, криптовалюту, послуги) за результатами контракту з ТОВ "Львівський Арсенал"?
  2. Чи був знайомий із керівником ТОВ "Львівський Арсенал" Юрієм Збітнєвим та представником компанії Sevotech Олексієм Хорошаєвим на час укладення контракту? Та чи мав із ними змову? Чи мав із ними контакти, окрім офіційного листування?
  3. Чи знав Лієв наперед, що цей контракт не буде виконаний? 
  4. Чи наполягав Лієв на включені в контракт положень про штрафні санкції у 200 млн грн у разі зриву контракту?
  5. Чи отримував Лієв вказівку від керівництва на укладання контракту з "Львівським Арсеналом" від керівників Міністерства оборони?
  6. Чи мав намір Лієв виїхати за межі України з метою переховування від слідства?
  7. Чи готовий Лієв сприяти слідству у встановленні істини у цій справі?

"За результатами передтестового дослідження 2 лютого, які опинилися у розпорядженні редакції, Лієв, дав неправдиву відповідь на одне із запитань. Воно стосувалося того, чи отримував екс-посадовець вказівку від керівництва на укладання контракту з "Львівським Арсеналом" від керівників Міністерства Оборони. 2 лютого Олександр Лієв відповів на це питання "ні", і ця відповідь, на думку поліграфолога, була неправдивою", — йдеться у повідомленні.

Водночас вже 5 лютого, це саме запитання Лієв відповів: "ні… і так, і ні, тут…". Коли його попросили дати точну відповідь на запитання, він сказав: "ні, тут треба пояснювати". У результаті поліграфолог зняв запитання, через те, що воно "не було сприйнято респондентом", і у Лієва виникло "підвищене реагування".

Екс-директор Департаменту МО Лієв не пройшов повністю тест на поліграфі

Фото: Hromadske

Справа розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ: що відомо

Співробітники Служби безпеки України 27 січня прийшли з обшуками до посадовців Міністерства оборони та менеджерів "Львівського арсеналу". СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Правоохоронці задокументували дані та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

Зокрема, за даними слідства, у жовтні 2022 року фігуранти уклали з Міноборони контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів іноземного виробництва. Жодні постачання не відбулися, попри зобов'язання розпочати їх у грудні 2022 року. Контракт передплатило Міністерство оборони на 97%.

За матеріалами справи, п'ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Одного з підозрюваних, а саме екс-очільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.

Нагадаємо, 29 січня Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання прокурора та не обрав запобіжний захід колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Олександру Лієву.

Додамо, 2 лютого Вищий антикорупційний суд обрав фігурантові справи щодо розкрадання майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів для Збройних сил України запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Йдеться про відстороненого від виконання обов'язків  департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура. Він є одним із п'яти підозрюваних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.02.2024 20:28