Фото: соцмережі

Розмови про "бульбашку" стають дедалі голоснішими: експерти пояснили стрімке падіння біткоїна

Біткоїн продовжив падіння від свого останнього рекордного максимуму на тлі дебатів, що посилюються, про те, чи є бичаче зростання криптовалют свідченням спекулятивної ціни на світових ринках.

Про це повідомляє Bloomberg.

Найбільший цифровий актив упав на 5,6% на азійських торгах 15 березня, після чого частково знизився і перейшов із рук до рук на рівні 67 300 доларів станом на 13:43 у Сінгапурі. Токен встановив новий рекордний пік у розмірі майже 73 798 доларів на день раніше.

Як зростання біткоїнів цього року, так і рейтинг 100 найбільших токенів, включаючи такі як Ether, BNB і Solana, знизилися приблизно до 60%.

Ставки на м'якшу грошово-кредитну політику Федеральної резервної системи сприяли зростанню світових акцій, облігацій та криптовалют в останні кілька місяців, але інвестори переоцінюють такі ставки після свідчень постійного інфляційного тиску США.

Які проблеми очікують попереду

Головний інвестиційний стратег Bank of America Corp. Майкл Хартнетт заявив, що ринки демонструють характеристики міхура в результаті рекордного зростання акцій так званої "Чудової сімки" технологічного сектору та рекордних максимумів криптовалют.

Коментарі живлять дискусію на Волл-стріт про те, чи вразливі багато ринків перед падінням. Що стосується біткоїна, прихильники вказують на чисту притоку близько 12 мільярдів доларів до спеціалізованих біржових фондів США і подальшого скорочення зростання пропозиції токена як фундаментальної підтримки.

Звіт 14 березня, що показує стрибок цін виробників у США, посилив побоювання, що кампанія ФРС із контролю над інфляцією ще далека від завершення.

Біткоїн був "підірваний зростанням прибутковості в США та долара США, який пішов за гарячими даними щодо інфляції цін виробників", — написав у замітці Тоні Сікамор, ринковий аналітик IG Australia Pty.

Падіння токена збіглося з ознаками зростання обережності на ринку деривативів, який останнім часом став своєрідним громовідводом для бичачих ставок.

Дані Coinglass показують, що за останні 24 години було ліквідовано бичачих ставок на криптовалюту на суму 526 мільйонів доларів — це максимум за два тижні. За даними CryptoQuant, ставка фінансування або вартість позицій у безстрокових ф'ючерсах на біткоїни, які популярні серед спекулянтів, оскільки вони не мають встановленого терміну дії, різко впали.

Раніше повідомлялось, що пропозиція біткоїна, яка обмежена 21 мільйоном токенів, стане більш обмеженою у квітні, коли відбудеться так званий "халвінг".

Нагадаємо, на початку цього місяця вартість золота встановила новий історичний рекорд. Ціна дорогоцінного металу 5 березня перевищила 2141 долар за тройську унцію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.03.2024 11:55