Фото: gur.gov.ua

Українська розвідка розповіла про спроби звільнити ЗАЕС у 2022 році

У 2022 році українські військові намагались звільнити Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) в Енергодарі, яку рашисти окупували 4 березня.

Про це заявило Головне управління розвідки у документальному фільмі "Війна за море: від Дніпра до Криму". 

За даними ГУР, щоб запобігти найгіршому сценарію влітку 2022 року було ухвалено рішення провести спецоперацію у Запорізькій області, головним завданням якої було звільнити ЗАЕС. Зокрема, планували застосувати штурм великими загонами спецпризначенців ГУР МО з неважкою піхотною зброєю, щоб мінімізувати ризики катастрофи.

Також було ще одне простіше завдання — розвідка зручних місць висадки та проходів вглиб зайнятого ворогом узбережжя і набуття досвіду річкових десантів. Для цього потрібно було непомітно дістатися з правого берега Каховського водосховища на лівий, який був затоплений. 

Щоб досягнути поставлених цілей військові влітку 2022 року розпочали тренування на Дніпрі. Під час операції ЗСУ мали підійти до берега, висадитись, знищити ворога, зайняти об’єкт та закріпитися.

"Рейд проводили вночі, човни губились, деякі заливало водою, але зрештою перша група досягла берега", — заявили в ГУР.

Як розповідають у розвідці, раптом у небо піднялись два ворожі гвинтокрили Ка-52. Це була серйозна загроза і для десанту і для човнів.

"Було вирішено повернутися, на відході групи відкривали вогонь у напрямку точки висадки, щоб унеможливити переслідування противником", — зазначили розвідники.

Відповідно тоді звільнити Запорізьку атомну електростанцію не вдалось. Проте рейди дали оборонцям чимало оперативної інформації та досвід.

Нагадаємо, 7 лютого генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідав тимчасово захоплену Запорізьку атомну електростанцію. Це вже його четвертий візит на станцію. Очільник МАГАТЕ розповів, що провів оцінку захисту станції, стану систем живлення та охолодження та рівня кваліфікації персоналу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.03.2024 16:45