Фото: сайт Кремля

Розвідка відреагувала на статтю NYT про готовність Путіна до припинення вогню

Напередодні газета The New York Times оприлюднила матеріал про те, що російський диктатор Володимир Путін надсилає неофіційними дипломатичними каналами сигнали про бажання припинити вогонь, зберігши контроль над 20% території України. На статтю відреагував представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

В ефірі телемарафону він заявив, що такі матеріали у світових ЗМІ демонструють, що Захід не забув про Україну та додав, що їх потрібно моніторити, аналізувати, робити висновки та пояснювати, який інтерес може за ними стояти.

"Звичайно, вони б хотіли якомога швидше закінчити вторгнення. Інша справа — на яких умовах. З точки зору українського інтересу і міжнародного права: РФ — злочинець і має бути покарана. Україна, звичайно, зацікавлена в тому, щоб закінчилася ця геноцидна війна, але з відновленням нашої територіальної цілісності та покаранням злочинців", — заявив Юсов.

Представник розвідки наголосив, що нині є низка присвячених Україні матеріалів на перших шпальтах провідних видань. За його словами, це "часто дискусійні матеріали, і ми маємо доносити нашу позицію".

Головні тези статті The New York Times

У матеріалі американського видання аналітики посилаються на двох колишніх російських високопосадовців, близьких до Кремля, американських чиновників і міжнародних офіційних осіб, які отримали повідомлення від представників Путіна.

Журналісти зазначають, що підбадьорений "невдалим контрнаступом України та слабкою підтримкою Заходу Путін стверджує, що військові цілі Росії не змінилися". За словами джерел видання, ще з вересня Путін надсилав сигнали через посередників про те, що він відкритий для припинення вогню, яке призведе до заморожування бойових дій уздовж лінії фронту, що далеко не відповідає його амбіціям домінувати в Україні.

Насправді, за словами американських чиновників, Путін намагався прозондувати можливість для укладання угоди про припинення вогню роком раніше, восени 2022 року. Цей тихий виступ, про який раніше не повідомляли, стався після того, як Україна розбила російську армію на північному сході країни. Путін зазначив, що "задоволений захопленою Росією територією та готовий до перемир'я". Принаймні такий висновок зробили чиновники, які спілкувалися з американськими медійниками.

Експерти The New York Times зазначили, що десятки інтерв’ю з росіянами, які давно його знають, і з міжнародними офіційними особами, які добре розуміються на внутрішній роботі Кремля, показують, що лідер маневрує, щоби зменшити ризики та зберегти свої можливості відкритими у війні, яка триває довше, ніж він очікував.

Журналісти визнали, що немає жодних доказів того, що лідери України, які пообіцяли повернути всю свою територію, приймуть таку угоду. Водночас деякі американські чиновники кажуть, що це може бути спробою Кремля ввести світ в оману та не відображає справжнього бажання Путіна піти на компроміс, а колишні російські чиновники додали, що Путін цілком може змінити свою думку, якщо російська армія набере обертів.

Співрозмовники медівників підсумували, що російський президент бачить сприятливий момент для угоди за збігом факторів: "бойові дії зайшли в глухий кут, невдалий контрнаступ України, уповільнення підтримки з Заходу та війна в Ізраїлі, яка відвертає увагу від України".

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відхилив запит NYT на інтерв'ю, але відповів у письмовій формі на запитання, чи готова Росія до припинення вогню на нинішніх рубежах, пославшись на нещодавню заяву російського диктатора про те, що цілі війни Росії проти України не змінилися.

"Путін, дійсно, готовий до переговорів, і він про це сказав. Росія продовжує бути готовою, але виключно для досягнення власних цілей", — заявив Пєсков.

Нагадаємо, раніше Володимир Путін заявив, що війна проти України закінчиться тільки тоді, коли армія країни-агресорки досягне всіх своїх цілей. Зокрема, Путін і досі марить провести "денацифікацію" на території нашої держави та вигадує, що Одеса — російське місто.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.12.2023 02:25