Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Путін тихо сигналізує, що готовий до припинення вогню в Україні, — американські ЗМІ

Кремль продовжує публічну войовничу браваду, однак водночас демонструє свою зацікавленість у досягненні угоди щодо припинення війни. Через залаштункові канали дипломатії російський диктатор Володимир Путін начебто сигналізує про те, що готовий укласти угоду.

Такий висновок зробили аналітики The New York Times із посиланням на двох колишніх російських високопосадовців, близьких до Кремля, американських чиновників і міжнародних офіційних осіб, які отримали повідомлення від представників Путіна.

Журналісти зазначають, що підбадьорений невдалим контрнаступом України та слабкою підтримкою Заходу Путін стверджує, що військові цілі Росії не змінилися. Звертаючись до своїх генералів, він похвалився тим, що Україна настільки в облозі, що російські війська роблять "те, що ми хочемо".

За словами джерел видання, ще з вересня Путін надсилав сигнали через посередників про те, що він відкритий для припинення вогню, яке призведе до заморожування бойових дій уздовж лінії фронту, що далеко не відповідає його амбіціям домінувати в Україні.

Насправді, за словами американських чиновників, Путін намагався прозондувати можливість для укладання угоди про припинення вогню роком раніше, восени 2022 року. Цей тихий виступ, про який раніше не повідомляли, стався після того, як Україна розбила російську армію на північному сході країни. Путін зазначив, що задоволений захопленою Росією територією та готовий до перемир'я. Принаймні такий висновок зробили чиновники, які спілкувалися з американськими медійниками.

Експерти The New York Times зазначили, що десятки інтерв’ю з росіянами, які давно його знають, і з міжнародними офіційними особами, які добре розуміються на внутрішній роботі Кремля, показують, що лідер маневрує, щоби зменшити ризики та зберегти свої можливості відкритими у війні, яка триває довше, ніж він очікував.

"Вони кажуть: "Ми готові до переговорів про припинення вогню. Вони хочуть залишитися там, де вони є на полі бою", — сказав високопоставлений міжнародний чиновник, який зустрічався з російськими високопосадовцями цієї осені.

Журналісти визнали, що немає жодних доказів того, що лідери України, які пообіцяли повернути всю свою територію, приймуть таку угоду. Водночас деякі американські чиновники кажуть, що це може бути спробою Кремля ввести світ в оману та не відображає справжнього бажання Путіна піти на компроміс, а колишні російські чиновники додали, що Путін цілком може змінити свою думку, якщо російська армія набере обертів.

Хоча він одержимий діями Росії на полі бою та тим, що він вважає своєю історичною місією повернути "споконвічні російські землі", Путін начебто дуже хоче, щоби більшість росіян продовжували жити нормальним життям. Готуючи Росію до багаторічної війни, він тихо намагається дати зрозуміти, що готовий її закінчити. Такий висновок зробили в журналістському матеріалі.

Співрозмовники медівників підсумували, що російський президент бачить сприятливий момент для угоди за збігом факторів: бойові дії зайшли в глухий кут, невдалий контрнаступ України, уповільнення підтримки з Заходу та війна в Ізраїлі, яка відвертає увагу від України.

Нагадаємо, нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що, попри значні військові зусилля, російському диктатору Володимиру Путіну не вдасться досягнути своїх цілей в Україні. Після майже двох років війни Україна зараз ближча до НАТО та ЄС, ніж будь-коли.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.12.2023 17:07