Руйнування і смерть: який вигляд має Гола Пристань після теракту на Каховській ГЕС (відео)

Гола Пристань на Херсонщині після підриву окупантами Каховської гідроелектростанції так і залишилася затопленою. Вулиці, приватні будинки та магазини буквально стоять у воді.

Відео наслідків терористичного акту окупантів оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі український журналіст Денис Казанський. За його словами, вода з Голої Пристані не пішла.

"Гола Пристань на Херсонщині так і залишилася затопленою після підриву армією РФ греблі Каховської ГЕС. Вода не пішла. Суцільне руйнування і смерть скрізь, куди ступає нога російського солдата", — написав Денис Казанський.

Раніше росіяни заявляли, що ситуація в затоплених містах Олешки та Гола Пристань є "плачевною". Тисячі будинків постраждали, вода розмила цвинтарі та могильники, загинули люди та тварини. Ворог повідомляв, що із затоплених вулиць відкачують воду, проте, якщо подивитись на знімки, результатів відкачування немає.

У липні вода стояла у центральній частині Голої Пристані. Вулиці були затоплені брудною зеленою водою, яка випаровується лише внаслідок спекотної погоди.

Місцеві жителі розповідають, що завали зруйнованих будинків ніхто не розбирає, під ними все ще залишаються тіла загиблих. Натомість окупанти вивозять обладнання з лікарні, забрали навіть старі матраци та повезли у свої госпіталі.

Підрив Каховської ГЕС

Російські окупанти в ніч проти 6 червня підірвали заміновану Каховську ГЕС. Внаслідок прориву греблі десятки населених пунктів у Херсонській області були затоплені. Це призвело до загибелі цивільних, смертей тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра, спровокувало екологічне лихо.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. В "Укргідроенерго" повідомляли, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться близько одного мільярда доларів. Окрім станції, потрібно буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив експериментальний проект з відбудови Каховської ГЕС. В уряді вважають, що відновлення гідроелектростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах.

На повну відбудову потрібно щонайменше вісім років. За два роки можна розробити експериментальний проект, ще близько шести потрібно на саме будівництво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 02:14