Танк Т-72. Фото з Вікіпедії

Румунія офіційно повідомила, яку зброю передала Україні: аналітики вказали на цікаву деталь

Румунія передавала Україні гаубиці, бронетранспортери та РСЗВ, водночас поставок Т-72 та МіГ-29, які є на зберіганні в цій країні, не відбувалося. 

Про це повідомляє Defense Express

Аналітики вказують, що у відкритому доступі неодноразово були вказівки про те, що Румунія надає Силам оборони України свою техніку та озброєння, зокрема бронетранспортери TAB-71 чи реактивні системи залпового вогню APR-40, але до цього моменту не було офіційного підтвердження постачання цих озброєнь.

Офіційно підтвердив передачу цих озброєнь посол Румунії в США Андрій Мурару перед зустріччю президента цієї країни Клауса Йоханніса з американським президентом Джозефом Байденом. Бухарест поставив Києву не тільки бронетранспортери TAB-71 та РСЗВ APR-40, але й також гаубиці, боєприпаси до калібрів 122-мм та 152-мм, гранатомети, кулемети та "багато чого іншого".

Варто зазначити, що це була важлива допомога від Румунії, адже зброя та техніка збільшували можливості Збройних сил України на полі бою. До того ж перелічена техніка відносно легка в опануванні, адже це озброєння радянських зразків. Проте, як зазначає видання, серед перелічених озброєнь відсутні танки Т-72 та винищувачі МіГ-29, які були на зберіганні в Румунії станом на початок лютого 2022 року

Свої 18 літаків МіГ-29 румуни списали у 2003 році. Причина — відсутність озброєння до цих винищувачів та рішення про недоцільність проведення капітального ремонту, який вже потрібно було здійснювати. Станом на 2022 рік літаки перебували на зберіганні, але реальний їх технічний стан — невідомий. Щодо танків Т-72, то їх зняли з озброєння у 2005 році через відсутність снарядів належної якості калібру 125-мм та своєрідне розуміння румунськими військовими стандартів НАТО, які передбачають уніфікацію парку техніки та озброєння. Загалом на зберіганні у Бухареста є близько 30 таких машин, але із них лише п'ять можливо було використовувати, яки навчальні машини, інші — це "донори запчастин".

Виходячи з цих фактів, у Defense Express припускають, що насправді Румунія не могла надати Україні Т-72 і МіГ-29, бо не мала їх у наявності. Аналітики вказують, що, можливо, що ця техніка таки була передана нашій країні хоча б як "донори запчастин", але постачання були проведені неофіційно.

Нагадаємо, 8 травня президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що його країна готова обговорити можливість надання Україні протиракетних комплексів Patriot. Остаточне рішення ще не ухвалене.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.05.2024 05:25