Самий довгокрилий літак Stratolaunch успішно здійснив свій перший політ

14 КВІТНЯ 2019 13:13

Stratolaunch - двофюзеляжний літак з найдовшим крилом в світі - зробив свій перший успішний політ, стартувавши з аеродрому в пустелі Мохаве.

На офіційних інформаційних ресурсах компанії повідомлення про успіх ще не з'явилося, проте сам політ потрапив в поле зору фотографів /Jack Beyer; Twitter/.

Stratolaunch розроблявся компанією Stratolaunch Systems, одним із засновників якої був співзасновник Microsoft Пол Аллен. Він позиціонується як система «повітряного старту» для запуску ракет і космічних апаратів, що дозволяє ефективно вибирати траєкторію ракет і використовувати менше палива для них.

Він представляє собою двофюзеляжний літак, розмах крила якого становить 117,3 метра: це робить його літаком з найдовшим крилом в світі.

Для порівняння, розмах крила найбільшого в світі літака - Ан-225 «Мрія» - становить 88,4 метра, а довжина фюзеляжу - 84 метри. Маса системи становить 226,8 тони, а максимальна злітна маса - 589,7 тони.

Раніше літак вже зробив серію швидкісних пробіжок по злітно-посадковій смузі, досягнувши в ході випробувань швидкості відриву передніх стійок шасі, а 13 квітня 2019 року він здійснив свій перший успішний політ.

Передбачається, що за один політ літак-носій зможе піднімати в повітря до трьох ракет Pegasus XL, що дозволить здешевити запуски.

Раніше компанія Stratolaunch Systems працювала над власними апаратами для доставки вантажів на орбіту, зокрема над ракетами MLV і MLV Heavy, а також гіперзвуковими космопланів Hyper-A і Hyper-Z і водневим двигуном PGA, проте незабаром, після смерті Пола Аллена, компанія вирішила відмовитися від подальших розробок в цих напрямках.

Технології, 14.04.2019 13:13