Саміт НАТО: угода про незгоду

12 ЛИПНЯ 2018 13:40

Саміт НАТО оголосив про готовність у разі, як це було названо, «гібридного нападу» на одного з членів альянсу застосувати колективну військову відповідь всього альянсу. Про це йдеться в декларації, прийнятій за підсумками основної робочої сесії саміту НАТО, передає Euro News.  

До початку зустрічі американський президент зробив кілька заяв. На сніданку з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом він повідомив, що Німеччина, яка просить, за його словами, захисту від Росії, контролюється Росією.  

«Німеччина повністю під контролем Росії, вона отримує від 60 до 70% їх енергоресурсів, плюс новий газопровід. Скажіть мені, що це неприйнятно, тому що саме так і вважаю», - заявив Дональд Трамп.  

Ще одна заява Трампа стосувалася більш справедливого, як він це сформулював, розподілу відрахувань до бюджету. Союзники повинні, по ідеї Трампа, давати НАТО не менше 2% від їх ВВП.  

Всі зусилля до того, щоб досягти згоди за підсумками першого дня роботи доклав генсек НАТО Йенс Столтенберг.  

«У нас були дискусії, у нас залишаються розбіжності, але є і положення, за якими нам вдалося досягти консенсусу. Саме консенсус і робить нас сильнішими. Ми готові працювати разом над зміцненням нашої оборонної стратегії, поліпшенням нашої військової доктрини, і ми готові боротися з тероризмом. Ми також готові до більш справедливого розподілу витрат на оборону».  

У прийнятому комюніке увага приділяється Росії, «агресивні дії якої, включаючи загрози і використання сили для досягнення політичних цілей, кидають виклик альянсу, а також підривають євроатлантичну безпеку».  

Трамп в твіттері написав – «На що годиться НАТО, якщо Німеччина платить Росії мільярди доларів за газ і енергію? І чому лише 5 країн з 29 виконують взяті зобов'язання? США оплачують захист Європи і втрачають в торгівлі з нею мільярди».   

Другий день роботи саміту буде присвячений обговоренню інших питань, зокрема, ситуацій в Іраку, Афганістані і в інших регіонах світу.

 

Політика, 12.07.2018 13:40